Knack nr. 44 | 31 oktober 2018

Web weergave

'Hou de echtgenotes erbuiten'

Familiebedrijven zijn in België goed voor een derde van het bruto binnenlands product. Maar ook hier gaat de vergrijzing hard: vier op de tien familiebedrijven worden geleid door een 55-plusser.

FOTODOCUMENT

Importarmoede: 10 vragen over migratie en integratie

Het is een feit: van de immigranten die in ons land leven en buiten de Europese Unie geboren zijn, hebben er weinig een baan en leven velen in armoede. Meer zelfs: op beide vlakken scoort België het slechtst in Europa. Hoe komt dat? Voeren we de armoede via migratie in, of faalt ons integratiebeleid?

BELGIË

De poes als therapiedier: streel een kat en word gelukkig

Van labradors tot miniatuurpaardjes en alpaca's: therapiedieren zijn big business. Ook katten worden steeds populairder. 'Het is een uitdaging om hun vertrouwen te winnen, maar het zijn perfecte bliksemafleiders op moeilijke momenten.'

BELGIË

Waarom modernen Frans Hals adoreerden: 'Die schoft schilderde net zoals ik'

Manet, Monet, Van Gogh, Courbet: stuk voor stuk waren ze grote fan van de Hollandse meester Frans Hals, hoewel 'de losbol van de Gouden Eeuw' in hun tijd bijna vergeten was. De expo 'Frans Hals en de Modernen' onderzoekt het passionele geflirt tussen de negentiende-eeuwse nieuwlichters en hun ooit verguisde idool.

CULTUUR

Artroze

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Extra States: Nations in Liquidation in Kunsthal Extra City, Antwerpen.

CULTUUR

Boudewijn en de monarchie: 'Zijn koningschap verdient geen navolging'

In verkiezingsjaren stijgt het politieke belang van de koning. In 2019 zal Filip nog eens moeten tonen of hij van hetzelfde kaliber is als zijn oom Boudewijn, de meest plichtsbewuste koning uit de geschiedenis, aldus historicus Mark Van den Wijngaert: 'Kardinaal Suenens had hem gezegd: "U moet een heilige worden, en ik zal u zeggen wat u daarvoor moet doen."'

DOCUMENT