Sophie De Schaepdrijver volgt de Amerikaanse verkiezingen met argusogen. Als inwoner van Pennsylvania, een staat die in 2016 verrassend naar Donald Trump ging, is Belgiës meest vooraanstaande historica er ook dit jaar niet gerust op. 'We hebben de voorbije vier jaar gezien waartoe sommige Amerikanen in staat zijn.'
Met een kiespubliek dat zowel arbeiders, hoogopgeleiden als een lappendeken van minderheden behelst, is de campagne voor Joe Biden dansen op het slappe koord.
Naar goede gewoonte wordt de uitslag van de presidentsverkiezingen beslist in een handvol swing states. Waar moeten Biden en Trump in de laatste campagneweek het vuur uit hun sloffen lopen?
Een president die niet wil wijken, een door de coronapandemie verstoorde stembusgang en een boze en bewapende achterban. Het kan op verschillende manieren misgaan op 3 november.
De vraag in West-Virginia is niet of Donald Trump de verkiezingen in de staat wint, maar met hoeveel voorsprong. 'Hij is zoals wij, een beetje een schavuit.'
De pers en grote socialemediabedrijven krijgen in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen de beschuldiging dat ze een negatief verhaal over Joe Biden zouden censureren. Klopt dat?
Donald Trump heeft een dodelijke aanval ingezet op de democratie, vreest Ian Buruma. Hij hoopt maar dat Biden wint. En dat het kiessysteem dan snel hervormd wordt.
De moord op een Parijse leraar die Mohammedcartoons had getoond, pookt ook bij ons het debat over het islamonderwijs op. Neutrale controle op levensbeschouwelijke lessen is in Vlaanderen onmogelijk. Onderwijsminister Ben Weyts belooft verbetering.
Onze biostatistici hebben de voorbije maanden bewezen dat ze het coronavrius behoorlijk dicht op de hielen zitten. Toch wordt er niet altijd naar hen geluisterd. Hoe werken ze? En wat kan er beter? Knack vroeg het hun.
Op 14 oktober verscheen in Knack het verhaal van een gepensioneerde vrouw die een coronaboete had gekregen wegens overtreding van het samenscholingsverbod. Een verontwaardigde Knack-lezeres schreef prompt 250 euro over.
Wij gingen deze zomer op vakantie naar Bordeaux. En U? Hopelijk hebt u er evenveel van genoten als wij, want het is ook voor die reizen dat we vandaag de rekening in coronacijfers krijgen gepresenteerd. 'We moeten reizigers niet culpabiliseren: ze hebben gedaan wat mocht.'
'We zijn in een repressiefiscaliteit terechtgekomen', vindt fiscaal advocaat Jan Tuerlinckx. 'We zien de opbrengsten uit fiscale fraude niet als een gevolg van rechtshandhaving, maar als een potentiële inkomstenstroom.'
Onderzoeksters An Piessens en An Raes willen af van vooroordelen over occasionele en flexibele kinderopvang. 'Het vergroot de kansen op de arbeidsmarkt.'
De kraambedpsychose die ze in 2012 had, noemt ze 'gewoon wat van het goede te veel'. Maar de strijd om erkenning die ze in de jaren daarna voerde, is Brenda Froyen spuugzat. Met een nieuw boek kiest de lerarenopleidster opnieuw voluit voor levensvreugde.
In ons land wordt al jarenlang een laks beleid gevoerd, waardoor we bijna ongemerkt achteruitboeren. In de coronacrisis ziet iedereen de zware tol die we daarvoor betalen.
Tegen 2023 moeten alle ramen met enkel glas vervangen zijn. Zo verdwijnt er geruisloos veel waardevol schrijnwerk, maar we doen het allemaal voor het klimaat. Hoewel, daar is niet iedereen van overtuigd. Een verhaal over erfgoed, ecologie en hoe ramen in deze coronatijden een hoofdrol opeisen.
Wannes Cappelle liet zich door pianist Nicolas Callot overhalen om twaalf liederen van Schubert naar het West-Vlaams te vertalen en te zingen. De plaat Kom, benevelt mie! is de vrucht van die arbeid.
De Britse kunstenares Tracey Emin heeft het hart op de tong - in haar werk en in de omgang. Haar vaak rauwe schilderijen tonen liefde en seks als een slagveld. Nu levert haar lijf een andere strijd: die tegen kanker.
Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week het boek Schenkingen aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.
Burn-out is een ziekte van onze tijd. Ook de topsport ontsnapt er niet aan. 'In sport is het verschil tussen winst en verlies objectief meetbaar. Dat is keihard.'
Hoeveel historische reputaties het voorbije jaar ook sneuvelden, hoeveel standbeelden er ook werden neergehaald - niet dat van de voormalige Franse president Charles de Gaulle. Op 9 november, bij zijn vijftigste sterfdag, zal de generaal met veel fanfare worden herdacht.
Stefaan Degand schreef het boek Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder (Borgerhoff & Lamberigts). Maar hoe is hij als mens? Om deze 20 vragen te beantwoorden, had hij 13 minuten en 13 seconden nodig.