Web weergave

Het plotse ontslag van algemeen directeur Chris Steenwegen van Natuurpunt legt het pijnlijke gebrek aan toekomstvisie van de raad van bestuur bloot.

BELGIË

Politiek gaat om macht. Belangrijker dan hoeveel procentpunten een partij wint of verliest bij verkiezingen is de vraag: wie zal de meeste schepenen en burgemeesters leveren? Professor Herman Matthijs berekende het voor de 13 centrumsteden en vergeleek met 2012.

14/10 VERKIEZINGEN

'Golf is a good walk spoiled', zei de Amerikaanse auteur Mark Twain, al betwijfelen factcheckers dat het citaat werkelijk van hem komt. Twain stierf in 1910. Ons land telt verscheidene golfterreinen die toen al in bedrijf waren en vandaag nog steeds de meest stijlvolle manier bieden om 'een wandeling te verpesten'. Om op die traditieclubs een balletje te mogen slaan, is blauw bloed niet langer vereist, maar een minimum aan klasse is zeker geen handicap.

FOTODOCUMENT

Van Start to Run tot marathon: de Vlaming heeft de loopmicrobe helemaal te pakken. De aanhangers van Mindful Run gooien hun smartwatch buiten en luisteren naar hun lichaam.

BELGIE

Deze week presenteert minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) een gloednieuw referentiekader dat dé bijbel voor dementiezorg in Vlaanderen zal worden. Knack mocht het werkstuk in avant-première inkijken, sprak met de auteurs en bezocht woonzorgcentrum Den Olm in Bonheiden. 'We laten de mensen zo veel mogelijk de regie over hun eigen leven voeren.'

BELGIË

Hebben we in deze goddeloze tijden nog behoefte aan een boek over religie? De gepensioneerde directeur van het British Museum, Neil MacGregor, vindt van wel. 'Door te bepalen hoe we met onze goden leven, bepalen we tegelijk ook hoe we met elkaar leven.'

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo The new Berlin 1912-1932 in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel.

CULTUUR

Het decennium na de Eerste Wereldoorlog was een goudmijn voor de Duitse filosofie. Maar wat hebben Ernst Cassirer, Walter Benjamin, Martin Heidegger en Ludwig Wittgenstein ons vandaag nog te bieden? Veel, zegt Wolfram Eilenberger, auteur van Het tijdperk van de tovenaars. 'Zonder Heidegger was er van Die Grünen geen sprake geweest.'

DOCUMENT