Web weergave

Vijftien jaar na In Europa publiceert Geert Mak een vervolg. Zijn liefde voor Europa is er sindsdien niet minder op geworden, zijn bezorgdheid is des te groter. 'Als ik onder de auto ga liggen die de Europese Unie vandaag is, zie ik ontzettend veel draadjes en onderdelen die los zitten.'

HET GESPREK

Als lid van Artsen Zonder Grenzen maakte dokter Hans Kluge uit Roeselare jarenlang de grootste gruwel mee, van de burgeroorlog in Somalië tot de goelags in Siberië - waar hij nota bene zijn huidige vrouw leerde kennen. Vandaag is hij de WHO-baas voor 53 Europese landen en maakt hij van de mentale gezondheid van onze jeugd een strijdpunt. 'Van alle tienerdoden is 15 procent het gevolg van zelfdoding. Kunnen wij dat als samenleving tolereren? Nee.'

BELGIË

Witte raven zijn het, de vrouwen die bij de brandweer gaan. Op elke honderd spuitgasten zijn er maar vier vrouwen. Jimmy Jacques, opleidingsexpert van de Brandweerschool Vlaams-Brabant, vindt het jammer dat zich niet meer vrouwen aandienen. 'Bij de laatste lichting van 94 kandidaten voor het Attest van Fysieke Geschiktheid, de eerste stap in het brandweerverhaal, zaten slechts vier vrouwen. Drie van hen waren geslaagd, tegenover slechts 60 procent van de mannen.' Het genderonevenwicht is bij de brandweer ook veel groter dan bij de politie, bijvoorbeeld, waar vrouwen tussen de 10 en de 20 procent van het korps uitmaken. Waar loopt het mis met de vrouwelijke brandweermannen? Knack sprak met drie van hen.

BELGIË

'Hoe gezonder ik was, hoe meer ik op zoek ging naar het verval, het conflict, de kwetsuur. Hoe meer ik zelf in het verval ga, hoe meer ik speur naar schoonheid en balans.' Op zijn vijftigste blikt fotograaf Stephan Vanfleteren terug op zijn leven en werk, met een nieuw boek en een overzichtstentoonstelling.

BELGIË

In tegenstelling tot de gangbare gedachte is de meerderheid van de senioren nog seksueel actief. De activiteit verandert wel, met minder penetratie en meer intimiteit. Toch moeten familieleden, zorgverleners en woonzorgcentra meer oog hebben voor de specifieke seksuele wensen van senioren.

KENNIS

Ledigheid is niet aan Rachida Lamrabet besteed. Ze combineert drie banen, voedt vier kinderen op en werkt verder aan een schrijversoeuvre. Met Dihya levert ze een theatermonoloog voor adolescenten af met volwassen ingrediënten. Een gesprek over engagement in tijden van rechtse regeerakkoorden.

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week: de expo Open Skies in Wiels-Centrum voor Hedendaagse Kunst, Brussel.

CULTUUR