Theo Francken ziet in de verkiezingsresultaten voor zijn partij de zegen van de Vlaamse kiezer voor de N-VA om door te gaan op de ingeslagen weg. Maar: 'Er is nog werk aan de winkel, dat is duidelijk.'
Bart De Wever heeft andermaal verkiezingen gewonnen. Hij blijft burgemeester van Antwerpen en behoudt voor zijn partij het aura van onoverwinnelijkheid - en dat is nu al een jaar of tien zo.
Geen mens die eraan twijfelde dat de Mechelse stadslijst van liberalen, groenen en onafhankelijken deze verkiezingen glansrijk zou winnen. Wat verbaasde was enkel het formaat van de overwinning.
In 2007 werd Koen T'Sijen, ooit nog algemeen directeur van Spirit, bijna door toeval burgemeester van Boechout. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een van de populairste burgemeesters in de Antwerpse rand.
Achter het eclatante succes van de N-VA in Antwerpen schuilt volgens professor politicologie Sofie Marien (KU Leuven) een minder florissante Vlaamse realiteit.
De SP.A verloor zondag voor de zesde verkiezing op rij een pak kiezers. Louis Tobback ziet het 'met grote ontsteltenis' aan: 'De eerste voorwaarde om als partij aan genezing te beginnen, is erkennen dat je ziek bent.'
Met 40 % van de stemmen heeft het Vlaams Belang maar twee zetels te weinig om in z'n eentje Ninove te besturen. Maar wie zal er in de coalitie stappen? En sneuvelt dan voor het eerst het cordon sanitaire?
'Wij doen voesj! Wij doen voesj!' En of de sfeer erin zat bij de Aalsterse N-VA. Met een score van 33,2 procent boekte de partij er zelfs vooruitgang - plus 1 zetel.
Het VB haalt stevig uit in Oost-Vlaanderen. In Ninove levert de partij misschien zelfs de eerste burgemeester uit haar bestaan. Toch is ook hier de neergang van de sociaaldemocratie het belangrijkste feit, vindt politicoloog Sami Zemni (UGent).
Rik Van Cauwelaert fileert de uitslag van de verkiezingen. 'Bart De Wever heeft die gewonnen. Punt', zegt hij. En: 'De SP.A heeft een existentieel probleem.'
In Leuven verliep de opvolging van Louis Tobback zoals die door zijn partij gepland was: Mohamed Ridouani (SP.A) neemt de fakkel over. Hij zal een coalitie van SP.A, CD&V en Groen leiden.
'Dit is de ergste straf voor wie ooit zonden begaat.' Toen Kris De Bruyne in 1975 Vilvoorde City bezong, had hij er weinig mooie woorden voor. Maar burgemeester Hans Bonte (SP.A) kan nu een vrolijker wijsje zingen.
'Panta rhei', zei de Griekse filosoof Heraclitus: alles stroomt, alle dingen veranderen voortdurend. Zo ook populariteit, heeft Maggie De Block (Open VLD) geleerd.
In Genk wordt de coalitie tussen CD&V en PROgenk toch voortgezet. Burgemeester Wim Dries volgt daarmee zijn hart - maar tegelijk vreest hij door N-VA-lijsttrekker Zuhal Demir in de oppositie te worden weggezet als 'de Turkse burgemeester'.
Tijdens de voorbije campagne was de inzet in Oostende duidelijk: iedereen tegen burgemeester Johan Vande Lanotte. Bij de coalitievorming is dat niet anders. Gemakkelijk wordt het in elk geval niet. Daarvoor heeft de Stadslijst te weinig verloren en de N-VA te veel.
Bijna overal in West-Vlaanderen geeft de CD&V de N-VA een pandoering. 'Veel mensen die vorige keer op de N-VA stemden, hebben zich bedacht', zegt Mieke Dumont.
In Brussel triomfeert Ecolo-Groen; in Wallonië houdt de PS stand in de steden, maar rukt concurrent op links PTB-PVDA sterk op. Franstalig België gaat duidelijk linksom, maar wel steeds meer via de niet-traditionele partijen.
Twee jaar was Geert Beullens de schijnburgemeester van Antwerpen, alias BDW. Onze reporter trok een week op met de burgemeester die zondag 674 stemmen behaalde. 'Nee, mijn imitator kan niet echt met mij lachen.'
Internetpionier en techfilosoof Marleen Stikker heeft goed en slecht nieuws. Het world wide web is kapot, maar het internet van de volgende generatie staat al in de steigers. Meer bepaald in Europa, dat een historische kans krijgt om zich aan de greep van Silicon Valley te ontworstelen. 'Binnen vijf jaar hebben we een alternatief voor Facebook.'
Sinds 1 september 2018 gelden er nieuwe erfenisregels in ons land. Experts spreken over een historische hervorming die het erfrecht de 21e eeuw binnenloodst. Welke zijn de nieuwe geboden van de hervormde erfenisregels?
Het Kremlin heeft het tanen van de Russische macht goed verdoezeld en misschien wat vertraagd, maar allerminst gestopt, schrijft VUB-professor Jonathan Holslag.
Niger is een kruispunt voor Afrikaanse migranten die naar Europa willen. Om de migratiestroom in te dammen en werkgelegenheid te creëren in het straatarme land heeft Brussel een miljard euro uitgetrokken. In Agadez hebben ze daar tot nu toe weinig van gemerkt. Of ze profiteren er schaamteloos van. 'Ik heb geld gekregen van de EU, maar ik blijf gewoon smokkelen.'
Voor zijn autobiografische familiekroniek reisde Bart Demyttenaere meermaals naar Congo. Hij trof een land gevangen in een neerwaartse spiraal. 'Onze media hebben nauwelijks belangstelling voor de verschrikkingen daar.'
Grote dieren met lange poten schrikken mensen af. Maar het ongemak veroorzaakt door de langpootmug heeft zijn oorsprong onder de grond, bij haar larve.
De doorsnee mens is te goed voor deze wereld. Hij verdient niet de politici die hij, verblind door zijn goedheid, kiest. De Britse bioloog George Monbiot zit niet om een sterke uitspraak verlegen. Een gesprek over oude kerncentrales en Schotse olifanten. Maar toch vooral over hoe we samen een betere wereld kunnen maken.
'Wie schreef het Requiem van Mozart?' luidt de titel van het nieuwe boek van musicoloog Pieter Bergé. Op het festival Topstuk Mozart in Brugge geeft hij meer uitleg.
Voor zijn nieuwe voorstelling TrapTown wist Wim Vandekeybus Trixie Whitley te strikken. Ze levert niet alleen de soundtrack, maar speelt ook mee. De Ultima Vez-choreograaf en de Belgisch-Amerikaanse muzikante over het nut van dutjes, de ruis van meningen en grensoverschrijdend gedrag. 'Jan Fabre was mijn creatieve vader, maar ik heb mijn vader ook heel snel vermoord.'
Met veldrijden is hij gestopt, maar in een zwart gat is Sven Nys niet gevallen - de voorspelling van velen ten spijt. Hij is druk in de weer met activiteiten gelinkt aan veldrijden, tussendoor geeft hij lezingen, en nu heeft hij ook een boek uit: Winnaars hebben een plan. 'Vaak is 80 procent toewijding genoeg.'
Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog was het kleine België een economische grootmacht. Vijftig maanden later was ons land geruïneerd. In Een dure vrede reconstrueert Mark De Geest de bruuske overgang van Brave Little Belgium naar Poor Little Belgium. 'We beseften niet wat we te verliezen hadden.'
Peter Vandenbempt is journalist bij Sporza Radio. Op de Boekenbeurs leidt hij een gesprek over de Rode Duivels. Maar hoe is hij als mens? Om deze 20 vragen te beantwoorden, had hij 35 minuten en 39 seconden nodig.