Web weergave

De Belgische gezondheidszorg staat onder druk. Door de ontwikkeling van peperdure behandelingen en geneesmiddelen, maar ook door de vergrijzing dreigt het systeem onbetaalbaar te worden. Bovendien is geneeskundige zorg minder toegankelijk dan we denken en ligt de nadruk nog altijd veel meer op genezen dan op voorkomen. Hoog tijd dus voor een hervorming. Maar welke gezondheidszorg willen we in de toekomst? Moet het algemeen belang voorgaan op de tevredenheid van individuele patiënten? Aanvaarden we dat we sommige mensen dure behandelingen of geneesmiddelen zullen moeten ontzeggen? In de reeks Op uw gezondheid gaat Knack de komende weken op zoek naar antwoorden.

NIEUWE REEKS OP UW GEZONDHEID DEEL 1

Vorige donderdag veroorzaakte een achttienjarige jongen paniek in Kortrijk en Waregem nadat hij in de buurt van een hogeschoolcampus was gezien met 'een wapen'. Het bleek om een airsoftreplica te gaan. Waarvoor wordt dat gebruikt, en bestaat er dan geen wetgeving voor zulke nepwapens? Enkele dagen eerder was Knack aanwezig op een airsoftevenement. 'Wij zijn geen wapenfreaks', klonk het daar.

BELGIË

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakt werk van de invoering van een centrale toets voor het lager en het middelbaar onderwijs. De Vlaamse Onderwijsraad dringt aan op een breed debat, maar als het van de minister afhangt, komt dat er niet. Wat zijn de voor- en nadelen van zo'n centrale evaluatie van leerlingen én scholen?

BELGIË

Sociale media zoals Facebook en YouTube proberen om misleidende informatie van hun platformen te bannen, bijvoorbeeld over het coronavirus of over vaccinatie. Maar hun filters vallen makkelijk te omzeilen met een trucje dat ook onlineoplichters al langer gebruiken: homogliefen.

BELGIË

Dat de planeet ziek is, voelen we allemaal. Kunnen en willen we nog ingrijpen? Daarop probeert ex-weervrouw Jill Peeters een antwoord te geven in de vijfdelige Canvas-reeks Wat houdt ons tegen? Omdat verbeelding en inlevingsvermogen een grote rol kunnen spelen, werd auteurs gevraagd een 'flitsverhaal' over het leven in 2050 te schrijven. Paleoklimatologe Valerie Trouet legde zich toe op de elektrische auto.

BELGIË

Elke week vraagt Knack aan ondernemende mensen hoe ze lijf en psyche in balans houden. Tegen het einde van deze eeuw is de worst de sigaret van nu, denkt hij. Maar het debat over dierenleed, klimaatverandering en veganisme mag voor Tobias Leenaert wel wat relaxter verlopen. Na een burn-out stopte hij als bezieler van EVA vzw en vond hij in ayahuasca een bijna religieuze ervaring.

BELGIË

In Frankrijk valt al weken niet meer aan hem te ontkomen. Hoewel Éric Zemmour niet eens presidentskandidaat is, hoeft hij in de peilingen alleen president Emmanuel Macron voor zich te dulden. Een portret van Éric Zemmour, de polemist die weldenkend Frankrijk op de knieën wil dwingen.

WERELD

Vijfentachtig jaar na het uitbreken van de burgeroorlog liggen er nog steeds 114.000 vermiste Spanjaarden in massagraven. Met een nieuwe wet wil de Spaanse regering werk maken van het opgraven van de lichamen. Maar organisaties en nabestaanden reageren sceptisch.

WERELD

Rond zijn zestigste herontdekte David Hockney de lente. Nu twintig jaar later heeft hij er een hele reeks aan gewijd - allemaal geschilderd in het coronajaar 2020, op zijn iPad, in de buurt van zijn huis in Normandië. Bozar stelt ze tentoon, samen met werken uit de Tate-collectie. Knack ging kijken en sprak met de grootmeester. 'De lockdown was een godsgeschenk.'

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week: de expo Schildersgeest van Walter Swennen in het Kunstmuseum Den Haag.

CULTUUR