Web weergave

Een geclassificeerd NAVO-document bewijst wat al langer werd vermoed: het Amerikaanse gevechtsvliegtuig F-35 krijgt een voorkeursbehandeling in het aankoopdossier van de vervanging van de F-16.

BELGIË

De N-VA won in 2012 big in Antwerpen. Bart De Wever sloeg het Vlaams Belang in de touwen en verbande de socialisten na negentig jaar naar de oppositie. Wat is er, zes jaar nadat de kracht van verandering zich voor het eerst liet gelden, echt veranderd?

14/10 ANTWERPEN

De Wever versus Van Besien, Vande Lanotte versus Tommelein... Ook al staat deze verkiezingsstrijd bol van de persoonlijke duels, toch dringt het besef door dat in een gepolariseerd politiek landschap het altijd een derde partij is die de weegschaal doet doorslaan. En die bepaalt wie burgemeester wordt en wie niet.

14/10 VERKIEZINGEN

We hebben een mentaliteitsverandering nodig, zegt Liesbet Stevens van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM). 'Als een vader sociaal verlof wil opnemen voor zijn zieke kind, mag hij geen scheve blikken krijgen.'

U VRAAGT

De theorie waarop homeopathie gebaseerd is, druist in tegen alle wetenschappelijke kennis van geneeskunde en chemie samen. Wetenschapper en auteur Filip Van Beurden onderzocht waarom zo veel mensen er tóch in blijven geloven.

BELGIË

Bijna een halve eeuw kon de Beierse CSU (Christlich-Soziale Union) met een absolute meerderheid regeren. De verkiezingen van nu zondag zullen volgens prognoses een einde maken aan die alleenheerschappij. Heeft de partij de rechts-radicale AfD te veel achterna gehold?

WERELD

Zelfs van de eenvoudigste dingen heeft Donald Trump geen benul, zegt Bob Woodward, auteur van Angst, het veelbesproken boek over de Amerikaanse president. 'Ik heb nog nooit een Witte Huis gezien dat zo slecht functioneert.'

WERELD

Chinese families mogen sinds kort twee of zelfs meer kinderen krijgen, maar velen bedanken daarvoor. 'We waren bang dat onze kwaliteit van leven achteruit zou gaan.'

WERELD

Terroristen - of het nu gaat om extreemrechtse blanke nationalisten of moslimfundamentalisten - blijken vaak kwetsbare mensen te zijn als gevolg van een moeilijke, dikwijls gewelddadige jeugd. Maar voorspellen wie de potentie heeft om een terrorist te worden, is zo goed als onmogelijk.

WETENSCHAP

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Beyond Klimt in Bozar, Brussel.

CULTUUR

Hij viel bijna 20 kilo af, versterkte zijn pols door oefeningen met een lange bamboestok, en versloeg op training eindelijk La Bête. Moeskroenenaar Samuel Lesage hoopt op een plek bij de eerste zes, deze week op het wereldkampioenschap armworstelen in Turkije. 'Voor Pierre.'

SPORT

De Verlichting krijgt het hard te verduren. Niet alleen van het populisme, nationalisme en tribalisme van figuren als Viktor Orban, Jaroslaw Kaczynski, Donald Trump, Recep Tayyip Erdogan en Vladimir Poetin, maar ook in progressieve kringen wordt er met steeds meer argwaan naar de Verlichting gekeken. In dit fragment uit zijn nieuwste boek Verlichting nu zet Harvardpsycholoog Steven Pinker de waarde en relevantie van de belangrijkste ideeën van het verlichtingsdenken in de verf.

DOCUMENT