Knack

cover Knack

Lees nr. 40 | 6 oktober 2021

Web weergave

Dat onder anderen de voormalige Britse premier Tony Blair een offshoreconstructie in een belastingparadijs gebruikte, en de demissionaire Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra en de huidige Tsjechische premier Andrej Babis ook, maakte Knack zondagavond al bekend, bij de lancering van de Pandora Papers. Maar welke Belgen duiken er op in het nieuwe lek van 11,9 miljoen documenten met financiële info dat het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) samen met meer dan 600 journalisten uit 117 landen onderzocht? Hoe reageren ze? En welke rol spelen onze bankiers?

PANDORA PAPERS

In de Panama Papers belichtten we eerder al de rol van Belgische banken in belastingparadijzen. De Pandora Papers onthullen nu ook de offshoreactiviteiten van een aantal grote namen uit de Belgische financiële wereld.

PANDORA PAPERS

Verschillende aandeelhouders van Solvay parkeerden hun aandelen in de Belgische chemiereus in trusts en offshores in belastingparadijzen. Onder hen Bernard de Laguiche (62), nazaat van stichter Alfred Solvay.

PANDORA PAPERS

Het aantal verkeersslachtoffers staat op het hoogste peil sinds 2016. Is het gevaarlijker geworden op de weg, of zijn we gewoon slechte bestuurders? Rijinstructeurs zien vooral een infrastructuur die beter kan, en te weinig degelijk opgeleide weggebruikers.

BELGIË

Slecht nieuws voor alzheimerpatiënten en hun omgeving: het nieuwe medicijn dat deze zomer met veel bombarie werd gelanceerd, staat ter discussie. Het Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenagentschap FDA had het goedgekeurd tegen alle wetenschappelijke adviezen in. Dat krijgt een staartje.

BELGIË

Grote verontwaardiging vorige maand: een man verwondde in Molenbeek enkele agenten, maar mocht zijn voorhechtenis thuis uitzitten, onder elektronisch toezicht met een enkelband. Wijst dat op 'straffeloosheid'?

BELGIË

De klimaatcrisis is overal. Toch slagen de ecologisten er, ondanks vaak veelbelovende peilingen, nergens in Europa in om écht de leiding te nemen. De Duitse Groenen moesten zich vorige week tevredenstellen met een overwinningsnederlaag. Is het hun lot om een zweeppartij te blijven?

WERELD

Waarom loopt de mens rechtop? Waarom stapt de Queen anders dan Poetin? En wat is de impact van ons zittende leven? Nieuwe studies bieden praktische tips en curieuze suggesties: misschien kunnen we trottoirs en stoelen maar beter afschaffen.

KENNIS

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week Dwarsverbindingen, de nieuwe collectiepresentatie van het Van Abbemuseum, Eindhoven.

CULTUUR