Web weergave

Het is niet omdat er anderhalf jaar over een nieuwe regering is onderhandeld, dat we een goede regering krijgen. Knack vroeg ex-informateur en oudgediende van de SP.A Johan Vande Lanotte om zich aan enkele voorspellingen te wagen. 'Alle partijen moeten oppassen om bij de volgende verkiezingen niet irrelevant te worden.'

DE FORMATIE /1

Als er een Vivaldi-regering komt, hoeft dat eigenlijk niet te verrassen. 'Paars-Groen met CD&V' was al op de verkiezingsavond een van de weinige formules die rekenkundig konden. Toch heeft de regeringsvorming nog anderhalf jaar geduurd. Dat komt omdat partijpolitieke logica's de Wetstraat domineren. Partijen houden nu eenmaal van de eigen bubbel.

DE FORMATIE /2

In enkele jaren is de zorgvolmacht uitgegroeid tot een van de populairste vormen van successieplanning. Zonder zorgvolmacht riskeert u dat een rechter uw financiën zal regelen als u zelf geen beslissingen meer kunt nemen.

BELGIË

Met zijn kalasjnikov in de hand doet de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko denken aan een slechterik uit een James Bondfilm. Vorige zondag werden in Minsk voor de zevende week op rij de straten gevuld met betogers die hem willen zien vertrekken. Ook al werden honderden demonstranten hardhandig opgepakt door de beruchte oproepolitie OMON, het protest verzwakt niet. Loekasjenko heeft het voor de bevolking helemaal verkorven en zoekt legitimiteit - en 1,5 miljard dollar steun - bij zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, die zijn greep op Wit-Rusland alleen maar lijkt te vergroten. Fotograaf Franky Verdickt zocht drie demonstranten op en luisterde naar hun motivatie en hun strijd tegen de laatste dictator van Europa.

WERELD

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week het album en de expo Instant Light van Benoît van Innis in Be-Part, Kortrijk.

CULTUUR

Ooit stonden ze schouder aan schouder bij KSV Roeselare. Nu de club verdwijnt, keert onze reporter terug naar Stadion Schiervelde en neemt samen met doelman en boegbeeld Wouter Biebauw afscheid van stamnummer 134. 'Ik ben in enkele dagen tijd 4 kilo vermagerd, puur van alles wat er hier is gebeurd.'

SPORT