Web weergave

De opvallendste maatregelen uit het Vlaamse regeerakkoord, dat maandag werd voorgesteld:

JAMBON I

Samen met zes andere EU-lidstaten bereidt België in uiterste discretie onderhandelingen voor met Irak over de westerse IS-strijders. In ruil voor hun berechtiging in Irak wil dat land een pak geld, zo blijkt uit een document van de Iraakse regering dat Knack kon inkijken.

BELGIË

Twintiger Elisabeth Lucie gidst u wekelijks door de do's, de don'ts en de what the fucks van deze verwarrende tijden. Deze week: excuses van een millennial.

LEVEN IN 2019: EEN HANDLEIDING

A Dog of Flanders is het beroemdste boek dat ooit over Vlaanderen geschreven is. Hollywood heeft het vijf keer verfilmd, de hele wereld kent het vanbuiten. Behalve Vlaanderen. één man heeft wel hard zijn best gedaan om dat te veranderen. Tot zijn leven zelf een stuk van het verhaal werd.

BELGIË

Het Amsterdam Museum wil niet meer weten van de Gouden Eeuw. De Canadese premier Justin Trudeau moet door het stof wegens een oude foto in 'blackface'. Meer dan ooit bepalen 'wit' en 'zwart' de kleur van het publieke debat en de krijtlijnen van het historische geheugen.

BELGIË

Jan Goossens werkt al vier jaar afwisselend in Marseille en Tunis, waar hij curator is van het tweejaarlijkse kunstenfestival Dream City. Hij stelt vast dat veel oudgedienden van dictator Ben Ali opnieuw aan de touwtjes trekken in het land van de Jasmijnrevolutie. 'De meeste Tunesiërs hebben geen boodschap aan de goednieuwsshow over de Tunesische voorbeelddemocratie, die zo populair is in het Westen.'

WERELD

'Om door te stoten naar de eerste plek en dus een echte supermacht te worden, moet China nog enkele belangrijke obstakels overwinnen', schrijft Jonathan Holslag.

ANALYSE

Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1960 heeft de Democratische Republiek Congo een democratisch verkozen president: Félix Tshisekedi. Na negen maanden geniet hij nog steeds het voordeel van de twijfel, maar ondertussen groeit het burgerverzet. Knack trok naar het felgeplaagde Oost-Congo en sprak er met journalisten van Radio Maendeleo en activisten van La Lucha.

WERELD

Een fraaie expo in het Eye Filmmuseum in Amsterdam en een box met vijf digitaal gerestaureerde meesterwerken: ze herinneren ons eraan waarom Bergman, Kurosawa, Von Trier en andere filmgiganten hun Russische collega Andrej Tarkovski de primus inter pares vonden. Dompel u onder in zijn tijdloze cinema van de ziel.

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week: de expo Gabriel Kuri: sorted, resorted in Wiels, Brussel.

CULTUUR

Hij was een van de beroemdste kunstenaars van de twintigste eeuw, maar Constantin Brancusi bleef aldoor ongrijpbaar. Resoluut zette hij zichzelf op de kaart als 'de ander'. Nu het kunstenfestival Europalia een grote overzichtstentoonstelling aan hem wijdt, dringt de vraag zich op: wie was de Roemeense beeldhouwer écht?

DOCUMENT