Web weergave

België betaalde ruim 208 miljoen euro roerende voorheffing terug aan buitenlandse pensioenfondsen die daar volgens de fiscus geen recht op hadden. Een Britse rechtbank bevestigt aan Knack dat recent één betrokkene is aangehouden in het kader van een Belgisch gerechtelijk onderzoek naar de vermeende fraude.

BELGIË

Vorig jaar zaten in Vlaanderen net geen 10.000 kinderen en jongeren op internaat, een daling van bijna 12 procent tegenover tien jaar geleden. Vooral de hoge kostprijs speelt een rol. Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen, de grootste aanbieder van internaten, lanceerde zelfs al een promocampagne met bekende internen Matteo Simoni, Clara Cleymans en Jeroen Meus. Deze tieners hoeven ze alvast niet meer te overtuigen. 'Ik maak zo veel plezier dat er geen tijd is om mijn ouders te missen.'

BELGIË

Een begroting in evenwicht is niet meer heilig voor de N-VA. Daarmee gaat ze dezelfde toer op als de Waalse paars-groene regering.

ANALYSE

Word je de bewindvoerder van een familielid met een handicap, dan is de kans op een juridische martelgang niet gering. 'Ze gaan er bij voorbaat van uit dat je een potentiële fraudeur bent.' Een verhaal over weerbarstige vrederechters, inhalige advocaten en machteloze families.

BELGIË

Aanstaande zondag trekken de Oostenrijkers naar de urne. Grote winnaar wordt wellicht de ÖVP van voormalig kanselier Sebastian Kurz. Een heruitgave van de coalitie met de radicaal-rechtse FPÖ is, ondanks Ibiza-gate, niet ondenkbaar.

WERELD

Voor zijn roman in wording over het Antwerpen van de Gouden Eeuw nam Jeroen Olyslaegers de Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude als uitgangspunt. 'Dit is geen dijenkletser vol doldwaze toestanden, ontsproten uit een bandeloze verbeelding. Dit is een urgent schilderij. De Dulle Griet wil in mijn ogen overduidelijk - zelfs zeer expliciet - iets zeggen.'

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week: de expo Travelling Light van Marie Cloquet in galerie Annie Gentils, Antwerpen.

CULTUUR