Web weergave

'De federale verkiezingen lijken toch op een circus, nee?' De éminence grise van het Belgische financiële wereldje heeft geen hoge pet op van onze democratie. Een gesprek over N-VA en PS, Vlaams Belang en PVDA, Didier Reynders en Donald Trump. En over de pers: 'Wij geloven alles wat in de krant staat. En zeker als het in Knack staat.'

HET GESPREK

De militaire inlichtingendienst ADIV heeft een onderzoek gevoerd naar gesofisticeerde malware die dit voorjaar is aangetroffen bij Buitenlandse Zaken. Dat vernam Knack uit goedgeïnformeerde bronnen en wordt bevestigd door de ADIV. 'Alles wijst op een buitenlandse overheid.'

BELGIË

Ook dit schooljaar trekken weer heel wat Vlaamse leerlingen naar een methodeschool. Onder hen opvallend veel kinderen en jongeren met een leerstoornis, autisme of ADHD, die in het reguliere onderwijs hun draai niet konden vinden. 'In een freinetschool zijn zorgkinderen nooit hinderlijk', klinkt het. Tenzij ze met te veel zijn.

BELGIË

Zoekt u op hete zomerdagen vruchteloos naar verkoeling? Bedenk dan dat meer dan 6000 mensen in ons land werken bij temperaturen tot min dertig graden. België is immers groot in diepvries: niet minder dan de helft van alle Europese ingevroren groenten en fruit komt uit West-Vlaanderen, en we zijn wereldkampioen diepvriesfrieten.

BELGIË

Vriendschap tussen mannen en vrouwen, zonder seks. Voor de meeste millennials is het de normaalste zaak ter wereld. Maar wie verloofd is, staat er erg sceptisch tegenover, zo blijkt uit recent onderzoek.

BELGIË

Deze week start een nieuw gerechtelijk jaar met - primeur! - een vrouw als eerste voorzitter van het Hof van Cassatie. Hoewel de vervrouwelijking van de magistratuur al een tijdje aan de gang is, blijven vrouwen ondervertegenwoordigd in hogere rechtscolleges zoals het Hof van Cassatie en de Raad van State.

BELGIË

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de bloemlezing Knockando: Belgische kunstenaars in gesprek met Hans Theys.

CULTUUR

Hij zou onlangs honderd zijn geworden. Meer dan dertig jaar na zijn dood roept de naam van de voormalige Nederlandse premier Joop den Uyl nog altijd tegenstrijdige gevoelens op: als leider van 'de meest linkse regering die Nederland ooit heeft gekend' (1973-1977) wordt hij zowel bejubeld als verguisd. Een portret.

DOCUMENT