Knack nr. 35 | 28 augustus 2019

Web weergave

Migratie: in België komen weer meer Afghanen aan

In de eerste helft van 2019 vroegen opnieuw meer Afghanen dan Syriërs asiel aan in België. Opmerkelijk: een deel komt niet rechtstreeks uit Afghanistan, maar uit opvanglanden in Zuid-Europa en uit Iran.

BELGIË

Discriminatie bij zwangerschap: 'Ze zeiden: met zwangere vrouwen weet je nooit'

'Tine Vandenbon is een heldin', zegt Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Dankzij Vandenbon, die door haar werkgever werd ontslagen omdat ze een zwangere vrouw wilde aanwerven, zijn slachtoffers van discriminatie straks beter beschermd. Vandenbon zelf praat voor het eerst sinds haar ontslag.

BELGIË

'Ons restaurant is ons leven. Dat geef je niet zomaar op'

Stoppen met werken met 65 jaar? Niet iedereen kijkt ernaar uit. Sommige restauranthouders blijven doorgaan. Uit gewoonte. Uit liefde voor haute cuisine. Voor de camaraderie. 'Wat doen al die oudjes aan zee? Wachten tot ze dood zijn?'

BELGIË

1 op de 3 kerken wordt herbestemd: wat met de inboedels?

De ontkerkelijking heeft haar bakstenen fase bereikt: zo'n 600 Vlaamse kerken krijgen op korte en middellange termijn een nieuwe bestemming, een operatie die pijnlijke keuzes vergt. Wat met de inboedels? Knack dook onder in de wereld van kerkfabrieken en experts in religieus erfgoed. 'We beseffen niet om welke schatten het hier gaat.'

BELGIË

Amazonewoud: kan de wereld ingrijpen tegen president Bolsonaro?

Na gesprekken met de bobo's van de agro-industrie noemt de Braziliaanse president Jair Bolsonaro de bosbranden in het Amazonewoud niet langer een onschuldig seizoensfenomeen. In de as van het regenwoud openbaart zich intussen een pijnlijke realiteit: de internationale gemeenschap heeft geen verhaal tegen nationale milieurampen met een globale impact.

WERELD

Waarom de Belgische adel investeert in Indiase alcohol

Met de opkomst van een sterke middenklasse is in India pijlsnel een nieuwe alcoholcultuur ontstaan. De adellijke families De Mévius, De Spoelberch en Boël waren er als de kippen bij om de groeimarkt een stevige financiële injectie te geven.

WERELD

Artroze

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week: De taal van het lichaam, een nieuwe collectiepresentatie in Museum M, Leuven.

CULTUUR

50 jaar Gangreen: blijven we blind voor het racisme van Jef Geeraerts?

Vijftig jaar geleden kreeg Jef Geeraerts de Staatsprijs voor zijn Congoroman Gangreen. De bekroning leidde tot Kamervragen over racisme en kolonialisme. Berucht is het boek altijd gebleven, maar de progressieve literaire goegemeente viel Geeraerts nooit af. Pas nu een generatie zwarte Vlaamse schrijfsters op het voorplan treedt, lijkt dat te veranderen.

DOCUMENT