Web weergave

In de eerste helft van 2019 vroegen opnieuw meer Afghanen dan Syriërs asiel aan in België. Opmerkelijk: een deel komt niet rechtstreeks uit Afghanistan, maar uit opvanglanden in Zuid-Europa en uit Iran.

BELGIË

'Tine Vandenbon is een heldin', zegt Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Dankzij Vandenbon, die door haar werkgever werd ontslagen omdat ze een zwangere vrouw wilde aanwerven, zijn slachtoffers van discriminatie straks beter beschermd. Vandenbon zelf praat voor het eerst sinds haar ontslag.

BELGIË

Stoppen met werken met 65 jaar? Niet iedereen kijkt ernaar uit. Sommige restauranthouders blijven doorgaan. Uit gewoonte. Uit liefde voor haute cuisine. Voor de camaraderie. 'Wat doen al die oudjes aan zee? Wachten tot ze dood zijn?'

BELGIË

Een jaar voor haar overlijden eiste Lutgart Simoens, jarenlang de grande dame van Radio 2, het recht op om zelf te beslissen hoe en wanneer ze wou sterven. 'Volgens de euthanasiewet moet ik eerst ondraaglijk en onomkeerbaar lijden. Mensonterend vind ik dat', zei ze toen. 'Als tachtigplussers zoals ik vinden dat hun leven voltooid is, respecteer dat dan.'

BELGIË

De ontkerkelijking heeft haar bakstenen fase bereikt: zo'n 600 Vlaamse kerken krijgen op korte en middellange termijn een nieuwe bestemming, een operatie die pijnlijke keuzes vergt. Wat met de inboedels? Knack dook onder in de wereld van kerkfabrieken en experts in religieus erfgoed. 'We beseffen niet om welke schatten het hier gaat.'

BELGIË

Na gesprekken met de bobo's van de agro-industrie noemt de Braziliaanse president Jair Bolsonaro de bosbranden in het Amazonewoud niet langer een onschuldig seizoensfenomeen. In de as van het regenwoud openbaart zich intussen een pijnlijke realiteit: de internationale gemeenschap heeft geen verhaal tegen nationale milieurampen met een globale impact.

WERELD

Met de opkomst van een sterke middenklasse is in India pijlsnel een nieuwe alcoholcultuur ontstaan. De adellijke families De Mévius, De Spoelberch en Boël waren er als de kippen bij om de groeimarkt een stevige financiële injectie te geven.

WERELD

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week: De taal van het lichaam, een nieuwe collectiepresentatie in Museum M, Leuven.

CULTUUR

De roman "Gangreen 1. Black Venus" van auteur Jef Geeraerts staat niet langer in de canon van de Nederlandstalige literatuur. Berucht was het boek altijd al, maar de progressieve literaire goegemeente viel Geeraerts nooit af, tot een generatie zwarte Vlaamse schrijfsters op het voorplan trad.

DOCUMENT