Web weergave

'De coördinatie tussen het Waals Gewest en het federale niveau na de overstromingen was problematisch', zegt François Desquesnes, voorzitter van de CDH-fractie in het Waals Parlement.

BELGIË

Hoe meer extra werk scholen krijgen, hoe vaker ze een beroep doen op commerciële bedrijven die hun taken uit handen kunnen nemen. Het gevolg is de sluipende privatisering en internationalisering van het Vlaamse onderwijs. Knack onderzocht de belangrijkste sectoren en ondernemingen die veel geld aan onze scholen verdienen en kwam daarbij zelfs miljardair George Soros tegen.

BELGIË

De meeste ouders doen er alles aan om te verhinderen dat hun kind van het aso naar een andere onderwijsvorm moet overstappen - ook als het daar beter af zou zijn. 'De jobs liggen voor het oprapen.'

BELGIË

Met de actie 'Plant je eigen bos' wil Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir 4000 hectare extra bos creëren tegen 2024. Knack sprak met vier mensen die al eerder het goede voorbeeld gaven.

BELGIË

Een gechargeerde open brief van dichteres Delphine Lecompte brak het pedofiliedebat weer open. Zit er werkelijk een pedofiel in elk van ons? Journaliste Fleur van Groningen (39) getuigt over misbruik in haar kindertijd, en ging tussen alle baldadigheid op zoek naar de feiten.

BELGIË

Geen enkele Belgische fabriek stoot meer CO2 uit dan ArcelorMittal in Gent. Dat moet dringend anders, vindt ceo Manfred Van Vlierberghe. De staalproducent wil de uitstoot in dertig jaar tijd tot nul terugbrengen. 'De industrie kan de grootste bijdrage leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem.'

BELGIË

Om de veiligheid van vaccins te monitoren, kan zorgpersoneel - maar ook elke burger - eventuele bijwerkingen melden bij online databanken. Die openheid heeft ook nadelen.

BELGIË

Elke week vraagt Knack aan ondernemende mensen hoe ze lijf en psyche in balans houden. Hij gaat graag het gevecht aan met de woeste zee, pleit voor een portie ayahuasca in de koffie van de wereldleiders bij de volgende klimaattop en na zijn dood, dat weet Mohammed Benzakour zeker, zal hij zijn yemma terugzien: zijn overleden moeder, die straks in het theater een tweede leven krijgt.

BELGIË

Bij de 100e verjaardag van de Communistische Partij wil China zijn rol als wereldmacht extra in de verf zetten. President Xi Jinping drukt een enorm pakket hervormingen door. Maar kloppen de gezwollen verhalen wel? Vier weken lang praat Knack met Chinakenners. In deze laatste aflevering: econoom Bill Bikales over de armoede in het land.

WERELD

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Vincent was here van Karin Borghouts in kunstkabinet De Rossaert, Antwerpen.

CULTUUR