Web weergave

Hengelen mag dan een typische mannensport zijn, ook vrouwen doen eraan. En nee, de meesten nemen nooit vis mee naar huis: sinds de vroege jaren tachtig is catch and release het motto. Vissen worden gevangen, gefotografeerd, gewogen, gemeten en vervolgens weer uitgezet. 'De adrenaline die je voelt als zo'n grote, zware vis bijt, is onvoorstelbaar. Je moet het gedaan hebben om het te begrijpen.'

BELGÏE

Precies een decennium geleden tuimelde de zakenbank Lehman Brothers en belandde de wereld bijna in een financiële woestenij. Uitgerekend nu wil Belfius comeback maken op de beurs. Kan het symbolischer? 'De banken hebben hun les geleerd', zegt Belfius-voorzitter Jos Clijsters. 'De vraag is: hoelang zullen ze die les onthouden?'

BELGIË

Met cijfers, tabellen en tekeningen probeerde de Zweedse statisticus Hans Rosling de wereld te overtuigen van de ongekende vooruitgang die de mensheid de afgelopen decennia heeft geboekt. In zijn laatste boek haalt hij veelal onbekende feiten aan die je daadwerkelijk anders naar de wereld doen kijken. Maar ook zij vertellen slechts het halve verhaal, zegt literatuurwetenschapper Geert Buelens.

WERELD

Door menselijke overmoed is het helaas de regel geworden: bacteriën, schimmels, insecten en zogenaamde onkruiden die resistent worden tegen bestrijdingsmiddelen. Nu de farmaceutische industrie de handdoek in de ring lijkt te gooien, dreigen infectieziektes vrij spel te krijgen.

KENNIS

'Het zijn vreemde tijden en het zomert in Barakstad en sommigen sterven naamloos en zonder eer en zonder waardigheid en zonder noemenswaardige nalatenschap'. Zo begint Het zomert in Barakstad, de klassieker van J.M.H. Berckmans. Tien jaar is het alweer geleden dat de schrijver stierf op zijn sofa. Chris Ceustermans neemt in de biografie Schrijven in de Grauwzone eervol en waardig afscheid. Een voorpublicatie.

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Albedo van Ann Veronica Janssens en Jean Glibert in het MAC's, Le Grand-Hornu.

CULTUUR

De legendarische fotograaf Henri Cartier-Bresson maakte in 1945 een beeld dat een icoon van de Bevrijding zou worden: een verklikster die spontaan in een kamp wordt geïdentificeerd. Tenminste, zo ging het de geschiedenis in. Historicus en ethicus Gie van den Berghe ging op onderzoek in de archieven en reconstrueert de feiten.

DOCUMENT