Web weergave

De notarissen die van justitieminister Geens de opdracht kregen om hun sector door te lichten, zijn klaar met hun werk. Wat blijkt? Er lijkt de komende jaren weinig te zullen veranderen aan de hoge kosten en de organisatie van het notariswezen. Ive Marx, hoogleraar sociaaleconomische wetenschappen, brandt het voorstel van de notarissen helemaal af.

BELGIË

Qua hittedagen - waarop de temperatuur boven de 25 graden stijgt - heeft de zomer van 2018 die van 1976 al ingehaald. De kans dat het opnieuw 42 jaar duurt voor hij op zijn beurt wordt onttroond, lijkt nihil. 'We maken de klimaatverandering live mee', klinkt het bij Jill Peeters en Nicole van Lipzig. Maar de weervrouw en de klimaatwetenschapster geven de hoop niet op.

BELGIË

Ons ecologisch bewustzijn groeit, zo klinkt het bij weervrouw Jill Peeters en klimaatonderzoekster Nicole van Lipzig - en toch blijven we vlees eten en online pakjes bestellen, en nemen we minstens één keer per jaar het vliegtuig. Hoe groot is de impact daarvan, en hoe kunnen we hem verkleinen?

BELGIË

Het was een vreemd persbericht, vorige week: 'Voer een maximumprijs voor medicijnen in!' Het kwam niet van SP.A-voorzitter John Crombez, maar wel van diens Vlaams Belang-collega Tom Van Grieken. Al even ongerijmd leek de beslissing van de Vlaamse regering, op voorstel van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), om de pelskweek en de foie gras te verbieden. Is de N-VA nu ook al een Gaia-partij? Zo ziet het er wel naar uit, net zoals het Vlaams Belang steeds 'socialistischer' wordt.

CAFÉ TREURENBERG

Een gemankeerde schrijver - dat was hij voor zijn eigen gevoel toch altijd een beetje gebleven. Tot hij zeven jaar geleden ongeneeslijk ziek werd. 'Toen de neuroloog mij vertelde dat ik de ziekte van Parkinson had, was de eerste gedachte die mij door het hoofd schoot gek genoeg niet "God, wat erg!", maar "God, wat een goed verhaal."' In zijn boek Je gaat er niet dood aan gaat de Nederlandse journalist Henk Blanken op zoek naar de grenzen van zijn aftakeling. 'De enige zekerheid die ik heb, is dat het lullig afloopt. Dan kan ik er maar beter literatuur van maken.'

BELGIË

Afgelopen week bezocht 'de verlosser van de jazz' België. 'In een tijd waarin voortdurend historische rekeningen worden vereffend zonder dat iemand nog echt de moeite neemt de geschiedenis te bestuderen, is dit misschien wel dé manier om jazz te spelen', schrijft auteur Matthijs de Ridder.

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week: de expo Zomergasten in het Museum Dr. Guislain in Gent.

CULTUUR

Wat gaat er om in het hoofd van Donald Trump? En is hij werkelijk een racist? 50 jaar na zijn dood blijkt folkzanger Woody Guthrie de antwoorden te kennen op de vragen die de wereld bezighouden. De Amerikaanse hoogleraar Will Kaufman ontdekte dat Guthrie Trumps vader kende. Meer nog: hij was zijn grootste vijand. 'In het geval van Fred en Donald Trump is de appel nooit uit de boom gevallen.'

DOCUMENT