Knack nr. 32 | 7 augustus 2019

cover Knack

Lees Knack digitaal

Moskeebeleid in Vlaanderen: 'Homans heeft de boel al vijf jaar verziekt'

Web weergave

Belg bouwt aan eerste Nederlandse maanrover

Met de Lunar Zebro wil de Technische Universiteit Delft de eerste Nederlandse robot op de maan krijgen. De Belg Brecht Pierreux werkt mee aan het project. 'De race naar de maan is helemaal heropend.'

BELGIË

Homans wil Leuvense moskee niet meer erkennen

Minister-president Liesbeth Homans wil de erkenning intrekken van de Leuvense Al Ihsaan-moskee, maar ze weigert bekend te maken op welke informatie ze zich baseert. 'Dat kan niet', zegt justitiewatcher Jan Nolf.

BELGIË

Leven in 2019: deze mensen mag je gerust ontvolgen

Twintiger Elisabeth Lucie gidst u wekelijks door de do's, de don'ts en de what the fucks van deze verwarrende tijden. Vandaag: mensen die je mag ontvolgen op sociale media.

LEVEN IN 2019: EEN HANDLEIDING

Slaapbusiness: wat zijn de beste gadgets om uw slaap te verbeteren?

Iedere dag gaan er in België 1,2 miljoen slaap- en kalmeringsmiddelen over de toonbank. De farmaceutische industrie verdient grof geld aan de slechte slapers onder ons. Ook andere bedrijven springen nu op de kar met soms peperdure slaapgadgets. Maar deugen die wel? Knack vroeg enkele slaapexperts om een streng maar rechtvaardig oordeel.

BELGIË

De regeringsvorming: niets te maken met inhoud, alles met machtshonger

Wat ook de uitkomst wordt van de ultralange Vlaamse preformatie van Bart De Wever, sinds de verkiezingen van 26 mei is één zaak duidelijker dan ooit: onze politieke partijen zijn bovenal uit op macht. Of het nu de klassieke partijen zijn of de zogenaamde zweep- of taalpartijen: bij iedereen is 'erbij zijn' misschien niet het enige maar wel het eerste waarom het draait.

BELGIE

'Ik kom nu meer voor mezelf op'

Vorig jaar deden gemiddeld elf vrouwen per dag aangifte van verkrachting in België. En dat was slechts het topje van de ijsberg, want minder dan een op de zes slachtoffers stapt naar de politie. Veel vrouwen vinden het moeilijk om erover te praten, ze vrezen niet geloofd te worden of de schuld te krijgen. 'Veel slachtoffers vragen zich af of ze niet anders hadden moeten reageren: slaan in plaats van bevriezen, roepen eerder dan zwijgen', zegt psychologe Inse Van Melkebeke, die al een kwarteeuw met daders en slachtoffers van verkrachting werkt. 'Maar die reactie hangt af van de onbewuste keuze die ons reflexieve brein maakt op momenten van groot gevaar. Daarom is het zo hemeltergend als een rechter beslist dat er geen sprake was van verkrachting aangezien het slachtoffer zich zogenaamd onvoldoende heeft verweerd.'

BELGIË

Het ecologisch activisme van Olafur Eliasson: kunst voor het klimaat

Kunst die de schoonheid van moeder natuur viert, alle zintuigen prikkelt en tegelijk een ecologisch geweten schopt? Olafur Eliassons retrospectieve in Tate Modern bulkt ervan. In Real Life leidt u langs smeltend gletsjerijs, mistige tunnels en gordijnen van malse regen.

CULTUUR

Artroze

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Wintrum Frod in het Permekemuseum, Jabbeke en MuZEE, Oostende.

CULTUUR

Peter Vandermeersch: 'Ik heb dit jaar een sabbatical genomen'

Peter Vandermeersch was tot maart hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Deze maand begon hij als uitgever van The Irish Independent. Maar hoe viert hij vakantie? Om deze vijftien vragen te beantwoorden, had hij 17 minuten en 43 seconden nodig.

ZOMERSPEL