Web weergave

Ze is het lief van een terreurverdachte die in Frankrijk in voorhechtenis zit voor zijn vermeende rol in de aanslagen van Parijs. Toch kon ze vier jaar lang op de luchthaven van Zaventem blijven werken, mét een positief veiligheidsadvies van de Belgische overheid. Dat vernamen Knack en Le Soir van goedgeïnformeerde bronnen en wordt nu bevestigd door Serge Lipszyc in zijn eerste grote interview als voorzitter van het Comité I.

HET GESPREK

Het coronavirus lijkt in staat om zowat alle functies in ons lichaam te ontregelen. Dat maakt de strijd tegen covid-19, de ziekte die het veroorzaakt, zo veel moeilijker. Maar de wetenschap geeft het niet op. Al wordt vooral duidelijk dat het virus zijn gang laten gaan geen realistisch scenario is.

DE TWEEDE GOLF

Nu blijkt dat het afvlakken van de curve het coronavirus niet heeft bedwongen, pleiten experts ervoor om de maatregelen langer aan te houden en het virus te verpletteren. 'Het is de enige manier waarop we terug kunnen keren naar een zekere vorm van normaliteit.'

DE TWEEDE GOLF

Hoe veilig is een stoffen mondmasker als zomerse temperaturen en een hete adem het herleiden tot een vochtige en vieze spuuglap vol microben? Microbiologe Sarah Lebeer (UAntwerpen) pleit voor een bewuster gebruik.

DE TWEEDE GOLF

Bij het contesteren van de coronamaatregelen wordt teruggegrepen naar 'dissidente' stemmen uit de medische wereld. Parallel wordt misbruik gemaakt van ongefundeerde claims die in wetenschappelijke en journalistieke publicaties door de mazen van het net glippen.

DE TWEEDE GOLF

Het is een eiland zonder mineralen of grondstoffen, met een mix van religies, minderheden en taalgroepen. En toch is Mauritius het meest ontwikkelde land van Afrika. 'Politiek is een soort nationale sport. Het zou ondenkbaar zijn om niet te kunnen beslissen wie onze leiders zijn.' Komt het dan toch goed met Afrika? In gesprekken met vooraanstaande Afrikaanse denkers gaat Knack de komende weken op zoek naar Afrikaanse landen en overheden die de weg wijzen.

WERELD

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Mappa mundi bij de Stichting Boghossian in Villa Empain, Brussel.

CULTUUR

De bal gaat weer rollen, virus of niet. Met dit alfabet bent u helemaal voorbereid op het voetbalseizoen 2020-2021, dat al historisch mag worden genoemd nog voor de eerste match is afgetrapt.

SPORT

Na de onafhankelijkheid van Congo in 1960 bleef België in zijn ex-kolonie politiek, economisch én militair actief. In 1964-1965 ondersteunde het Belgisch leger zelfs een bende witte huurlingen die gruweldaden begingen. Een van hen was twintiger Marc Goossens. Dit is zijn verhaal - en dat van de Belgisch-Congolese verhoudingen ná de onafhankelijkheidsverklaring.

DOCUMENT