Web weergave

'Veel moslims houden zich voor dat de islamitische wereld achter loopt omdat het Westen tegen ons is. Ik betreur dat. Het ontneemt ons de mogelijkheid om helder na te denken.' Schrijver en islamitisch denker Mustafa Akyol maakt de balans op van de relaties tussen het Westen en de Arabische wereld.

VOORAAN

In een infobrief deelt het Agentschap Integratie en Inburgering mee dat sociaal tolken straks 48 euro per uur zullen kosten. Vandaag is dat 8 euro.

BELGIË

In Wallonië groeit de politieke kritiek op het Europese vrijhandelsakkoord met vier Zuid-Amerikaanse landen. Hoever zal het Waalse verzet gaan?

BELGIË

Hoe uitzichtloos de vorming van een federale regering ook oogt, het confederalisme van de N-VA zal ons niet uit die put helpen. Hoogleraar en oud-politicus Frank Vandenbroucke waarschuwt voor de brexitose. 'Net als de brexiteers ontkent de N-VA de realiteit en overschat ze de eigen onderhandelingsmacht.'

BELGIË

Zwoer de modale Vlaming dertig jaar geleden nog bij een dieet op basis van gekookte aardappelen, ondertussen heeft zich onder een deel van de bevolking een ware voedingsrevolutie voltrokken. Quinoa, soja, yacon en andere uitheemse producten zijn aan een heuse opmars bezig. Het gros daarvan wordt geïmporteerd, maar de laatste jaren wagen ook Vlaamse boeren zich eraan. 'De boeren zijn op zoek naar niches en alternatieven die meer opleveren, nu de prijs van traditionele producten als suikerbieten is gekelderd', zegt Greet Riebbels van het Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO). 'De doorbraak van nieuwe teelten hangt ook samen met de vorming van een stabiele voedingsketen. Bij soja heeft de Vlaamse overheid de nieuwe afzetmarkten een handje geholpen, terwijl de onderzoeksinstellingen teeltadvies en lokaal aangepaste zaden en rassen leveren.'

FOTODOCUMENT

Omdat er vijf jaar na de sabotage van Doel 4 nog steeds geen verdachte in het vizier is, doen de politie en het gerecht een oproep naar informatie. Er zouden eerder ook twee andere incidenten hebben plaatsgevonden om de werking van de kerncentrale te verstoren, meldt VTM NIEUWS. De kans bestaat dat de dader nog altijd in de kerncentrale rondloopt. Knack bracht afgelopen zomer nog het relaas van een onderzoek zonder einddatum.

BELGIË

In Antwerpen wordt een nieuw onthaalgebouw neergepoot naast het historische Steen. De reacties op het 'misbaksel' zijn vernietigend. Onze reporter Stijn Tormans schrijft een boze brief naar de Antwerpse schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA). 'Het probleem is dat nog zo vaak alles en petit comité bedisseld wordt, ver weg van het klootjesvolk dat er geen bal van snapt.'

BELGIË

Elke week vraagt Knack aan ondernemende Belgen hoe ze lijf en psyche in balans houden, deze week : Piet Hoebeke. Door zijn operaties geeft hij mensen vaak een ander leven. Zelf werd hij vijftien jaar geleden ook herboren. Want toen werd chirurg Piet Hoebeke vrijmetselaar, vertelt hij nu voor het eerst.

BELGIË

'El Chapo is níét de baas van het Sinaloakartel en Mexico had hem nooit aan de staat New York mogen uitleveren', zegt zijn advocate Mariel Colon Miro.

WERELD

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Heliopolis in Villa Empain, Brussel.

CULTUUR

Hij entertainde de Vlaamse jeugd met meer dan honderd verhalen in de reeks Vlaamse Filmpjes en veroverde Frankrijk met een rist politieromans en het magisch-realistische Malpertuis. Toch is Raymond De Kremer, alias John Flanders, alias Jean Ray, in eigen land zo goed als vergeten. Met zijn biografie Soms overtreft de werkelijkheid de fantasie brengt Geert Vandamme een gepast eerbetoon aan 'de Belgische Edgar Alan Poe'.

DOCUMENT