Knack nr. 31 | 31 juli 2019

cover Knack

Lees Knack digitaal

Ontmoeting tussen PS en N-VA: 'Een communautair akkoord vóór 2024 is een illusie'

Web weergave

'De moslimwereld is het walhalla voor samenzweringstheorieën'

'Veel moslims houden zich voor dat de islamitische wereld achter loopt omdat het Westen tegen ons is. Ik betreur dat. Het ontneemt ons de mogelijkheid om helder na te denken.' Schrijver en islamitisch denker Mustafa Akyol maakt de balans op van de relaties tussen het Westen en de Arabische wereld.

VOORAAN

Sociaal tolken worden zes keer duurder

In een infobrief deelt het Agentschap Integratie en Inburgering mee dat sociaal tolken straks 48 euro per uur zullen kosten. Vandaag is dat 8 euro.

BELGIË

Komt er een tweede CETA?

In Wallonië groeit de politieke kritiek op het Europese vrijhandelsakkoord met vier Zuid-Amerikaanse landen. Hoever zal het Waalse verzet gaan?

BELGIË

Frank Vandenbroucke: 'Als het moet, dan maar zonder de N-VA'

Hoe uitzichtloos de vorming van een federale regering ook oogt, het confederalisme van de N-VA zal ons niet uit die put helpen. Hoogleraar en oud-politicus Frank Vandenbroucke waarschuwt voor de brexitose. 'Net als de brexiteers ontkent de N-VA de realiteit en overschat ze de eigen onderhandelingsmacht.'

BELGIË

'Als je wilt overleven, moet je innoveren'

Zwoer de modale Vlaming dertig jaar geleden nog bij een dieet op basis van gekookte aardappelen, ondertussen heeft zich onder een deel van de bevolking een ware voedingsrevolutie voltrokken. Quinoa, soja, yacon en andere uitheemse producten zijn aan een heuse opmars bezig. Het gros daarvan wordt geïmporteerd, maar de laatste jaren wagen ook Vlaamse boeren zich eraan. 'De boeren zijn op zoek naar niches en alternatieven die meer opleveren, nu de prijs van traditionele producten als suikerbieten is gekelderd', zegt Greet Riebbels van het Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO). 'De doorbraak van nieuwe teelten hangt ook samen met de vorming van een stabiele voedingsketen. Bij soja heeft de Vlaamse overheid de nieuwe afzetmarkten een handje geholpen, terwijl de onderzoeksinstellingen teeltadvies en lokaal aangepaste zaden en rassen leveren.'

FOTODOCUMENT

Vijf jaar later: werkt de saboteur van Doel nog altijd in de kerncentrale?

Hij is even ongrijpbaar als de Reus van de Bende van Nijvel: de saboteur van Doel. Al vijf jaar jaagt het federaal parket op de m/v die de stoomturbine van Doel 4 naar de filistijnen hielp. De kans bestaat dat de dader nog altijd in de kerncentrale rondloopt. Relaas van een onderzoek zonder einddatum.

BELGIË

Chirurg Piet Hoebeke: 'Angst ken ik nauwelijks. Ook niet voor de dood'

Elke week vraagt Knack aan ondernemende Belgen hoe ze lijf en psyche in balans houden, deze week : Piet Hoebeke. Door zijn operaties geeft hij mensen vaak een ander leven. Zelf werd hij vijftien jaar geleden ook herboren. Want toen werd chirurg Piet Hoebeke vrijmetselaar, vertelt hij nu voor het eerst.

BELGIË

'El Chapo kreeg geen eerlijk proces'

'El Chapo is níét de baas van het Sinaloakartel en Mexico had hem nooit aan de staat New York mogen uitleveren', zegt zijn advocate Mariel Colon Miro.

WERELD

Artroze

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Heliopolis in Villa Empain, Brussel.

CULTUUR

Vergeten volksverteller John Flanders: de man die de Vlaamse jeugd bang maakte

Hij entertainde de Vlaamse jeugd met meer dan honderd verhalen in de reeks Vlaamse Filmpjes en veroverde Frankrijk met een rist politieromans en het magisch-realistische Malpertuis. Toch is Raymond De Kremer, alias John Flanders, alias Jean Ray, in eigen land zo goed als vergeten. Met zijn biografie Soms overtreft de werkelijkheid de fantasie brengt Geert Vandamme een gepast eerbetoon aan 'de Belgische Edgar Alan Poe'.

DOCUMENT