Web weergave

Zowel in België als in Nederland zijn militairen angstiger voor de begrotingscontrole dan voor de vijand. Onno Eichelsheim en Michel Hofman, opperbevelhebbers van het Nederlandse en Belgische leger, luiden in een exclusief dubbelgesprek de alarmklok over de staat van Defensie, en de dringende nood aan miljardeninvesteringen. 'We worden dagelijks aangevallen door de Russische Federatie.'

HET GESPREK

Veel jonge tieners krijgen nu hun eerste prik. Meestal gebeurt dat met de goedkeuring van hun vader en moeder. Maar wat als een jongen van dertien gevaccineerd wil worden terwijl zijn ouders dat helemaal niet zien zitten? Of omgekeerd? 'Heeft een kind voldoende maturiteit, dan beslist het gewoon zelf.'

BELGIË

Er staat een nieuwkomer op de lijst van knelpuntberoepen: bakker. Bakkerijen hebben het moeilijk om personeel te vinden en er komen minder zelfstandige bakkers bij. Diego, Sander en Linde kozen met hart en ziel voor een ambacht in nood.

BELGIË

Bepaalde artsen en actiegroepen bejubelen al maanden online het medicijn Ivermectine als een 'wondermiddel' tegen covid-19. Hun campagne raakt vermengd met die van coronasceptici en antivaxers, en is niet ongevaarlijk.

BELGIË

Onder het mom van woke idealisme zagen jonge islamisten aan de poten van het universalisme waarop onze maatschappij steunt. Met die stelling heeft Dyab Abou Jahjah een steen in de kikkerpoel van het diversiteitsdebat gegooid. Maar wie zijn die woke islamisten dan wel en waar houden ze zich op? Knack ging op zoek in het mijnenveld tussen frame en feit.

BELGIË

De eerste journalist van dit magazine is gestorven. Al was Jan Moriaux meer dan dat: hij was ook een geestelijke, die altijd trouw op post was. Zelfs 's nachts bleef hij slapen op de redactie. 'Mijn oversten zeiden weleens: "Al die zotten daar bij Knack. Zorg er maar voor dat ge ook niet zot wordt."'

BELGIË

Geavanceerde hackingsoftware verkocht door het Israëlische bedrijf NSO Group is gebruikt door autoritaire overheden om de smartphones van journalisten en mensenrechtenactivisten te bespioneren in tal van landen. Dat blijkt uit een onderzoek van Knack en Le Soir in samenwerking met journalistencollectief Forbidden Stories en 14 internationale mediapartners. Het Security Lab van Amnesty International vond op tientallen smartphones sporen van de spyware Pegasus.

PEGASUS PROJECT

De iPhone X van de Belgisch-Amerikaanse Carine Kanimba (28), dochter van Paul 'Hotel Rwanda' Rusesabagina, bevat tal van sporen van Pegasus- spyware. Dat blijkt uit een forensische analyse door Amnesty International Security Lab in samenwerking met Knack, Le Soir en journalistencollectief Forbidden Stories. De recentste indicaties van een cyberaanval tegen Kanimba's smartphone dateren van begin juli.

PEGASUS PROJECT /1

Geavanceerde Israëlische spionagesoftware, in licentie gegeven aan overheden om terroristen en criminelen op te sporen, is gebruikt om 37 smartphones van onder meer journalisten en mensenrechtenactivisten wereldwijd te hacken. Dat blijkt uit het Pegasus Project. In onderstaande acht antwoorden leest u alles wat u moet weten over dit internationale onderzoek naar cyberspionage.

PEGASUS PROJECT /2

Klokkenluider Edward Snowden, die in 2013 de illegale surveillancepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA aan de kaak stelde, reageert geschokt op de bevindingen van het Pegasus Project. 'Een particulier bedrijf dat telefoons hackt op dezelfde manier als de NSA: dat zou ons meer angst moeten inboezemen dan wat dan ook.'

PEGASUS PROJECT /3

In maart 2019 zijn de gsm-nummers van Charles Michel, Louis Michel en Emmanuel Macron door een klant van het Israëlische spytechbedrijf NSO Group geselecteerd als potentieel doelwit voor cyberspionage. Wie zit erachter? Onze analyse wijst in de richting van Marokko, maar dat land ontkent.

PEGASUS PROJECT /4

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week: de expo Rainbow Woman van Femmy Otten in De Warande, Turnhout.

CULTUUR