Web weergave

Nieuwe grootmachten verdringen het Westen op het wereldtoneel. Moeten Europa en de VS zich daarbij neerleggen? Over die vraag laat Knack vier weken op rij een prominente niet-westerse denker aan het woord. De Singaporese diplomaat Kishore Mahbubani, auteur van Is het Westen de weg kwijt?, bijt het spits af.

INTERVIEWREEKS HET WESTEN 1/4: KISHORE MAHBUBANI, SINGAPORE

De meeste landen snappen dat ze welvarend kunnen worden zonder oorlog te voeren, stelt de Singaporese diplomaat en filosoof Kishore Mahbubani, auteur van Is het Westen de weg kwijt?. Alleen het Westen wil nog steeds de wereld naar zijn evenbeeld herscheppen en dat heeft tot rampzalige interventies geleid die telkens het leed van de lokale bevolking hebben vergroot. Vandaar zijn goede raad aan het Westen: 'Laat de rest van de wereld met rust.'

INTERVIEWREEKS HET WESTEN 1/4: KISHORE MAHBUBANI, SINGAPORE

Terwijl vele duizenden zich naar de zomerfestivals reppen, werken honderden vooralsnog onbekende Belgische rappers en dj's thuis aan de toekomst. Anno 2018 kent de Belgische hiphop- en rapscene een ware hausse. 'Het is zonder meer het muziekgenre waar het gros van de jongeren naar luistert', meent Tim Vanhaecke, bekend als dj Azer en hoofdredacteur van Chase, het online muziek- en lifestyleplatform. 'Dat het nu zo hard gaat, komt omdat je relatief weinig nodig hebt. Met een computer zit je al goed. De laatste jaren is er ook een heuse industrie ontstaan, met beatmakers, producers, mensen die clips maken, labels en managers. Meer en meer mensen slagen erin daar hun brood mee te verdienen.' De Belgische rap en hiphop onderscheidt zich door zijn diversiteit qua sound. 'Er worden tal van talen gebruikt en de nadruk ligt niet op commercie.'

BELGIË

Volgens een nieuwe Europese richtlijn moeten luchtvaartmaatschappijen de passagiersgegevens voortaan doorgeven aan de veiligheidsdiensten. De PNR-richtlijn (Passenger Name Record) is bedoeld als wapen in de strijd tegen georganiseerde misdaad en terreur, maar bevat een achterpoortje dat met opzet werd opengelaten: voor passagiers van privéjets zijn de regels soepeler.

BELGIË

Na de dood van zijn vader keerde de Franse socioloog Didier Eribon terug naar Noordoost-Frankrijk. Het arbeidersgezin dat het communisme ooit zo trouw was geweest, ontdekte hij, stemde nu op het Front National. Het inspireerde hem tot een openhartig boek dat nu ook in het Nederlands vertaald is: Terug naar Reims, over hoe de arbeidersklasse vervreemd raakte van linkse partijen - in Frankrijk en elders in het Westen.

BELGIË

Voor veel mensen is het een verslaving: ze zetten hun wekker een kwartier te vroeg, om minstens twee keer op snooze te kunnen duwen. Maar daar doen ze zichzelf geen plezier mee.

KENNIS

Wat gebeurt er met ontwikkelingssamenwerkers die hun geloof verliezen in het werk dat ze doen? Het is een vraag die Milo Rau in Compassie door Els Dottermans laat beantwoorden. De nieuwe artistiek directeur van NTGent begint het seizoen met een hoogst oncomfortabele voorstelling. 'Na zes maanden zijn medewerkers van ngo's vaak al cynisch, of zitten ze aan de drank.'

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de 6e Biënnale van de Schilderkunst in drie Oost-Vlaamse musea in de Leiestreek.

CULTUUR

Het beste Belgische elftal ooit, zo herinnert het land zich de 'gouden generatie' die brons haalde op het WK 2018 in Rusland. Maar Kompany en co. zijn niet de eerste generatie Rode Duivels die het land in vervoering bracht.

DOCUMENT