Web weergave

'Vliegtuigbouwer Dassault heeft geen offerte ingediend voor zijn Rafale. Geen offerte? Geen evaluatie.' Generaal Marc Compernol is nog altijd boos over de collateral damage die Defensie opliep in het dossier van de F-16's. Bij aanvang van de NAVO-top in Brussel doorbreekt hij in Knack het zwijgen.

HET GESPREK

In de nasleep van de aanslag op de luchthaven van Zaventem werden aan de Belgische luchtvaartpolitie nieuwe beveiligingsmaatregelen, extra agenten en twee miljoen euro voor nieuw materiaal beloofd. 'Maar ruim twee jaar later blijken dat loze beloftes', zeggen leden van de korpsleiding.

BELGIË

Vijfentwintig jaar geleden stierf koning Boudewijn. Bij zijn dood stond de monarchie op haar hoogtepunt, maar na enige tijd verspeelde ze haar gezag en populariteit, en verloren de prinsen hun goede naam - tot Filip en Mathilde het verval wisten te stoppen. Knack reconstrueert.

BELGIË

Bij de VUB loopt een intern onderzoek naar samenwerkingsverbanden met China. Het cruciale element is het negatieve advies dat de Staatveiligheid gaf aan onderwijsminister Crevits over de oprichting van het Confucius Institute aan de VUB. De VUB negeerde dat advies. Een tweede academisch vehikel, BACES, wordt nu ook onder de loep genomen, net als een joint research group met een omstreden universiteit. De drie samenwerkingsverbanden kwamen er telkens onder impuls van emeritus professor JanCornelis. Een reconstructie.

BELGIË

6340 zomerkampen zullen de komende weken 319.504 Vlaamse kinderen opvangen. Chirojeugd Vlaanderen bezit de grootste werking (91.305 kampdeelnemers), gevolgd door Scouts en Gidsen Vlaanderen (54.659) en de Katholieke StudentenActie of KSA (28.702). De aantallen stijgen jaar na jaar, een bewijs dat jongeren zich op zo'n zomerkamp geweldig amuseren.

BELGIË

Hij zorgde al voor verschillende veroordelingen van ons land wegens schendingen van de mensenrechten, en hij verdedigt de ter dood veroordeelde Iraanse VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali. Nu dient meester Zouhaier Chihaoui een klacht in tegen ambtenaren van de Dienst Vreemdelingenzaken wegens arbitraire detentie. 'Ik ben het als mens vaak eens met Theo Francken, maar niet als advocaat.'

BELGIË

Mexico likt zijn wonden na de dodelijkste verkiezingscampagne in de recente geschiedenis. Zuidelijker kreunen ook Guatemala, Honduras en El Salvador onder torenhoge misdaadcijfers. Wat maakt Centraal-Amerika zo vatbaar voor georganiseerde misdaad? En waarom blijven sommige landen gespaard van grootschalig geweld?

WERELD

Met de huidige zwoele temperaturen is het soms moeilijk om de slaap te vatten. Dat liters koffie of cola u niet helpen, weet u wellicht. Maar er zijn ook voedingstips die u wél richting dromenland duwen. En ja, warme melk werkt. Soms toch.

KENNIS

In Nederland brak hij vele grenzen van het theater open en stilaan ontdekt ook Vlaanderen hem. Met elk van zijn voorstellingen peutert Lucas De Man in de soms nog onderhuidse zweren van de samenleving. Of het nu gaat over de pijn van de boer, de overmoed van de bankier of, zoals in Los, over onze vele angsten. 'Ik wil impact hebben. Punt uit.'

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Michaelina Wautier in het MAS, Antwerpen.

CULTUUR

Op 14 juli is het precies een eeuw geleden dat Ingmar Bergman geboren werd, misschien wel de meest gelauwerde filmmaker aller tijden. Knack trok op pelgrimage naar Fårö, het desolate eilandje in de Oostzee waar de Zweedse meester jaren woonde en waaraan verschillende van zijn sombere klassiekers organisch lijken ontsproten.

DOCUMENT