Web weergave

Wonen in een groene nieuwbouwwijk: voor tientallen gezinnen ging in Willebroek een droom in vervulling. De recente ontdekking van een PFOS-verontreiniging kwam als een koude douche, maar wellicht is dit nog niet de gevaarlijkste stof in het spel, ontdekte Knack. Een verhaal van traag voortschrijdend inzicht.

BELGIË

In 2018 verbood de EU neonicotinoïden. Die chemische stoffen beschermen gewassen tegen insecten, maar zijn ook erg schadelijk voor bijen, vogels en vissen. Toch blijven België en andere EU-landen het verbod op 'neonics' omzeilen. Onderzoek van The Investigative Desk wijst uit dat ze zijn gezwicht voor de eendrachtige lobby van de boeren, de suikerindustrie en de pesticidefabrikanten.

BELGIË

Postzegelhandelaars zijn een bedreigde mensensoort aan het worden. Zelfs Etienne Van De Zegels stopt er nu mee. Maar wrokkig is hij niet. 'De filatelie heeft nog een toekomst, al maakt de post veel kapot.' Een verhaal over Chinezen, Epauletten en Omgekeerde Dendermondes.

BELGIË

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Today Will End van Shilpa Gupta in het M HKA, Antwerpen.

CULTUUR

Het is geen toeval dat de Vlaamse politiek zich pas moet verantwoorden over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht nadat milieuactivisten de kat de bel hebben aangebonden. Al sinds de jaren zeventig leiden milieuschandalen tot gezwartepiet tussen bedrijfsleiders, ambtenaren, activisten en politici - ooit waren er véértien ministers bevoegd voor milieu. Milieuvervuiling is de chronische ziekte van werkend en welvarend Vlaanderen.

DOCUMENT