Web weergave

Als academicus en beleidsadviseur van allerlei internationale en Europese instellingen en overheden is Frank Vandenbroucke nog altijd bezig met wat hem ook als politicus dreef: de modernisering en versterking van de welvaartsstaat. 'Philip Muyters heeft van Carrefour een agressief politiek verhaal gemaakt. Zo'n houding maakt politiek in de nobele betekenis van het begrip kapot.'

BELGIË

Sinds de start van het WK voetbal is er in Vlaanderen haast geen straat meer te vinden waar niet de Belgische driekleur uithangt. Voor hun boek Het Merk België vroegen marktonderzoeker Jan Callebaut en journalist Wouter Verschelden vorig jaar 800 landgenoten naar hun 'Belgisch gevoel'. En wat bleek? De Vlamingen zijn zowaar enthousiaster over de federale staat dan de Walen. De verklaring ligt volgens Callebaut paradoxaal genoeg bij de N-VA: 'Een partij die pleit voor een onafhankelijk Vlaanderen maakt België sterker door federaal mee te besturen', verklaarde hij in De Tijd.

BELGIË

Op 22 juni 2018 trok het Italiaanse voedselagentschap aan de alarmbel: in paardenvlees geïmporteerd uit België was cadmium aangetroffen. Dat was niet de eerste keer. In samenwerking met journalisten van RISE Project in Roemenië en IRPI in Italië voerde Knack een half jaar onderzoek naar besmet paardenvlees. De resultaten zijn niet geruststellend.

BELGIË

Het is schoolvakantie, het ideale moment om je kinderen wat meer vrijheid te gunnen. Vanuit de VS waait een fenomeen over dat ons het ideale excuus geeft: Yes Day.

BELGIE

Tegenwoordig lijkt alles te draaien rond 'identiteit': wie zijn we, waar komen we vandaan, en waarvoor staan we? Knack ging op zoek naar boeken die de Vlaamse ziel vatten, als zoiets al bestaat, en schakelde een panel van 100 erudiete lezers uit binnen- en buitenland in.

BELGIË

Opschudding in het hersenonderzoek: wij dromen niet alleen tijdens onze rem-slaap, maar ook tijdens de diepe slaap. Het gaat om banale dromen die ons helpen om informatie logisch te rangschikken in onze hersenen. 'Er eens goed over slapen' is geen loze gedachte: het wérkt.

KENNIS

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week: nieuwe raadsels rond het paneel van De rechtvaardige rechters en het ware Lam Gods.

CULTUUR

Op 6 juli is het vijftig jaar geleden dat de historische beslissing viel om de aloude tweetalige Katholieke Universiteit van Leuven te splitsen in een Nederlandstalige en een Franstalige instelling. Sindsdien zijn er over Leuven-Vlaams heel wat legendes ontstaan. Misschien is het stilaan tijd voor de ware toedracht.

DOCUMENT