Web weergave

'In 2001 hebben we voor het laatst een volkstelling gebruikt om naar de gezinssamenstelling te kijken', zegt demograaf Patrick Deboosere (VUB). 'Toen bleek dat de ruime meerderheid van de klassieke huishoudens een of twee kinderen had. Er waren nog 180.000 gezinnen met drie kinderen, 50.000 met vier, 15.000 met vijf en minder dan 10.000 met zes kinderen.' Voor de Eerste Wereldoorlog werd vaker gekozen voor zeer kroostrijke gezinnen, vertelt Deboosere. 'Toen kregen vrouwen soms tot 18 kinderen, maar 4 of 5 haalden hun eerste verjaardag niet. In het interbellum is de kindersterfte enorm gedaald en werd twee kinderen stilaan het ideaal.'Wij vonden drie gezinnen met vijf of zes kinderen, die heel bewust kozen voor een grote kroost. Een kwestie van gezelligheid, en het clangevoel.

BELGIË

Kon ik er maar uitzien als de anderen, dacht Sachli Gholamalizad altijd, dan viel ik niet zo hard op. Dat is nu voorbij. Ze heeft alle navelstrengen doorgeknipt. Die met haar moederland Iran en die met haar stiefmoederland België. 'Mensen zoals ik moeten zich nog altijd verantwoorden als ze het over hun roots hebben.'

BELGIË

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Jef Geys/De Tour de France 1969van Eddy Merckx in Bozar, Brussel.

CULTUUR