Web weergave

Vanaf deze week verschijnt een gloednieuw Nero-album in Knack. De Toet van Tut werd geschreven door Willy Linthout en getekend door Luc Cromheecke.

BELGIË

Voor het eerst proberen politici een federale regering te vormen zonder arbitrage van de koning. Toch holt dat de positie van het staatshoofd niet uit, zegt historicus Mark Van den Wijngaert. 'Filip staat juist sterker als hij buiten de politiek blijft.'

BELGIË

De aandacht voor de gewelddadige dood van George Floyd op 25 mei verplaatste zich in de dagen en weken daarna al snel naar zijn turbulente leven. Daarbij raakten feit en fictie geregeld vermengd, in het bijzonder over Floyds strafblad.

BELGIË

'Everybody is created equal'? Lang niet. In These Truths, haar monumentale geschiedenis van de Verenigde Staten, zoekt Harvardprofessor Jill Lepore uit waarom het land nog altijd zo veraf staat van de ambities van zijn founding fathers. Gesprek over het hardnekkige racisme en seksisme. En over de jongste generatie presidenten, van wie Donald Trump er niet eens het hardst van langs krijgt.

WERELD

Alle begin is zwart: of het nu gaat om wat voorafging aan de oerknal in de kosmos of om de creatie van hemel, aarde en licht in de scheppingsverhalen van godsdiensten. Ook in de kunst was zwart de 'eerste' kleur. Het museum Louvre Lens verkent met de tentoonstelling Soleils Noirs de vele nuances van zwart als kleur van duisternis en hoop.

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Figures on a ground in de Fondation CAB, Brussel.

ARTROZE