Veel interviews geeft Pieter De Crem niet, maar in tijden van handelsoorlogen, brexit en gecontesteerde legeraankopen is de staatssecretaris voor Buitenlandse Handel, tevens oud-minister van Defensie, een regeringslid dat gehoord mag worden. 'Ik ben ervan overtuigd: militair-economisch is de F-35 de beste aankoop.'
Mensen met een handicap die werken of een relatie aangaan, dreigen daarvoor financieel gestraft te worden. Het verlies kan oplopen tot een kleine 1000 euro per maand.
Cognitief psycholoog Wouter Ducyk (UGent) ziet geen tegenstelling tussen 'welbevinden' en 'excelleren' op school. 'Een kansarm kind dat te horen krijgt dat een zes op tien goed is, is twee keer slachtoffer.'
'Bouw geen muren op de Europese buitengrenzen of vooruitgeschoven selectiecentra', vindt de Britse migratie-expert Alexander Betts. 'Investeer in ankerplaatsen in veilige landen.'
De Europese Unie heeft nog enkele weken om een sluitend asielsysteem uit te werken, waarschuwt de Oostenrijker Gerald Knaus, de bedenker van de Turkijedeal.
De Nederlandse migratie-expert Leo Lucassen blijft migratie bekijken van de positieve kant. 'Economieën kunnen alleen maar functioneren door arbeidsmigratie.'
Vroeger vonden we het doodnormaal dat twaalfjarigen een pintje dronken, zegt professor psychiatrie Frieda Matthys (UZ Brussel). 'In de toekomst zal de leeftijdsgrens voor alcohol waarschijnlijk nog hoger dan 18 jaar liggen.'
Jaarlijks krijgen iets meer dan 500 Belgische kinderen en jongeren kanker. Vaak gaat het om leukemie, hersentumoren of lymfomen. De meesten overleven de ziekte, maar de mentale aardschok laat zich nog jaren voelen. De jongeren moeten weer vertrouwen krijgen in hun lichaam dat hen heeft bedrogen en voelen zich vaak vervreemd van leeftijdsgenoten. En soms dwingen de nieuwe fysieke of cognitieve beperkingen tot andere studiekeuzes.
Het Engels moet de eerste taal van België worden. Sterker nog, in de feiten is het dat al bijna. Filosoof Philippe Van Parijs ziet in die wereldtaal de redding van België. 'Het is een ongelooflijk toeval dat de mondiale lingua franca een mishmash van het Frans en het Nederlands is.'
Optimisme is een morele plicht en klagen uit den boze. Met zulke mantra's proberen we onze moraal op te krikken. Maar soms is een flink potje zeuren veel effectiever.
Onder leiding van professor Véronique Dehant begeleidt België samen met de NASA een sonde die het inwendige van Mars zal onderzoeken. 'We willen weten waarom die ooit levende planeet nu zo dood als een pier is. Ook over de evolutie van de aarde zal ons dat wijzer maken.'
Overal op de planeet legden Belgen kasseien aan, tot op het Rode Plein in Moskou. In New York bestaat er zelfs een comité om de Belgian Blocks te beschermen. Alleen in het land van de kassei viel de steen uit de gratie: in Antwerpen vervangt het bestuur de ene na de andere kasseiweg door asfalt en beton.
Het circulatieplan, veel te dure huizen, een stroom schandalen en de pensionering van de burgemeester. Daarover gaat het straks in Gent bij de eerste spannende gemeenteraadsverkiezingen in decennia.
Komt er na 30 jaar een einde aan de eerste paarse samenwerking ooit? In Gent ligt de strijd open nu de populaire burgemeester Daniël Termont met pensioen gaat.
Nooit kreeg een Gentse kandidaat meer voorkeurstemmen dan Daniël Termont in 2012. Op 14 oktober duwt hij de kartellijst van SP.A en Groen, maar een mandaat neemt hij niet meer op.
Hoewel zijn partij de stad al dertig jaar lang samen met de socialisten bestuurt, presenteert liberaal Matthias De Clerq zich nu als het gezicht van verandering.
De stemming erin houden bij de familiereünie na een verregende picknick: volgens sommigen is dat de nonchalante brexitstrategie van premier Theresa May. Maar May is niet roekeloos. Ze wil een deal met Europa.
Na meer dan vijftien jaar van ononderbroken dominantie slaagt Recep Tayyip Erdogan er niet langer in om de grote massa te bezweren. De presidents- en parlementsverkiezingen van 24 juni beloven bijzonder spannend te worden.
Al ruim anderhalf jaar protesteert de bevolking in het achtergestelde Rifgebied tegen de politieke en economische discriminatie door de Marokkaanse overheid. Die reageert met harde repressie en heeft talloze leiders opgepakt. 'België doet er alles aan om Marokko niets in de weg te leggen', zegt Btisam Akarkach, samenstelster van de essaybundel Opstand in de Rif.
Onze kleinste en zeldzaamste zwaluw heeft zijn oorspronkelijke biotoop zo goed als volledig verloren. Hij moet nu broeden in vaak tijdelijke afgravingen.
Experts van de KU Leuven fileren het Belgische energiebeleid: volgens Griet Ceulemans en Nathal Severijns zijn gascentrales géén duurzame wissel op de toekomst. De toekomst is nucleair, zeggen zij, dankzij een nieuw type kerncentrale, dat draait op thorium in plaats van uranium.
Deze zomer zult u in het Fotomuseum Antwerpen niet om haar heen kunnen: een stevige blote dame met gespreide benen, prijkend op een foto van Paul Kooiker. Ze maakt deel uit van Untitled (Nude), een retrospectief van de Nederlandse conceptuele fotograaf.
Sinds Benny Claessens in 2016 werd ontslagen bij NTGent woont hij in Berlijn. Daar kreeg hij onlangs een grote acteursprijs. De uitreiking ontketende een debat over burgerlijk theater. Een gesprek over Jean-Marie Pfaff-Duits, Bart De Pauw, en 'the has-been pearl of the Flemish theatre'.
Ook vóór Twitter en Facebook durfden politici al eens hun manieren te verliezen. Voor, tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog werd in woelig België propaganda gemaakt die mooi, overtuigend en efficiënt was. Maar ook doortrapt, leugenachtig en gevaarlijk.
Noël Slangen is gewezen communicatieadviseur. Nu schrijft hij columns voor De Standaard en Het Belang van Limburg. Maar hoe is hij als mens? Om deze 20 vragen te beantwoorden, had hij 13 minuten en 56 seconden nodig.