Knack nr. 24 | 13 juni 2018

Web weergave

Waarom u wél ontslagen kunt worden als u langdurig ziek bent

Zo veel mogelijk langdurig zieken weer aan de slag krijgen: dat was het opzet van de regering-Michel toen ze eind 2016 de re-integratietrajecten voorstelde. Anderhalf jaar later lijkt haar beleid het tegenovergestelde effect te hebben: veel zieke werknemers worden ontslagen, en zijn vandaag én ziek én werkloos.

BELGIË

'Maar de protestantse kerken zijn ook leeg'

Tegen 2020 zullen er nog 400 priesters zijn voor 1800 Vlaamse parochiekerken. En dat aantal zal snel slinken, want hun gemiddelde leeftijd ligt nu al boven de 75. 'Zoveel parochies in stand houden is niet houdbaar. Fusies dringen zich op.'

BELGIË

Reder Willy Versluys verloor zeven bemanningsleden: Theater Aan Zee voert rechtszaak op

'De voorbije veertig jaar zijn zeven mensen overleden op mijn vissersboten', zegt de Oostendse reder en ondernemer Willy Versluys. Het diepst trof hem de dood van zijn machinist Bouba. 'Negen maanden lang wisten we niet wat hem was overkomen: dat was ondraaglijk.' In Rechtszaak tegen de dood, een opvallende voorstelling op Theater Aan Zee, zal Versluys daarover getuigen.

BELGIË

Leer iets uit uw kinderspel: ontdek uw kerntalenten

Veel achttienjarigen breken zich dezer dagen het hoofd over hun studiekeuze. Misschien helpt het om even terug te blikken: hield je als kind van voetbal, poppen of Lego? Dat blijken goede voorspellers voor een geslaagde toekomst.

BELGIË

Stad zonder uithangbord

De verkiezingen in Hasselt staan in het teken van een voorakkoord dat twee jaar geleden werd getekend door de huidige coalitie van SP.A, Groen en CD&V. De vraag is of dat nog haalbaar is na de politieke schade die in september 2016 is opgelopen bij het ontslag van toenmalig burgemeester Hilde Claes (SP.A).

14/10

Catalonië: 'Als we op deze weg verder gaan, eindigt het in bloedvergieten'

'Net zoals in het voetbal volstaat het in de Spaanse politiek niet de tegenstander te overwinnen, het is de bedoeling hem te vernederen en in de grond te boren', zegt de volbloed republikein Jordi Cantavela. Die futbolisación zet zich nu ook door in de Catalaanse samenleving. Terwijl zich in Madrid een regimewissel voltrok, reisde Knack naar Barcelona en sprak met voor- en tegenstanders van de Catalaanse onafhankelijkheid.

WERELD

Stephen Hawkings laatste werk: ons heelal zou eindig zijn

De recent overleden natuurkundige Stephen Hawking en zijn Belgische collega Thomas Hertog (KU Leuven) zijn samen tot de conclusie gekomen dat ons heelal eindig zou zijn en een pak eenvoudiger dan veel natuurkundigen veronderstellen.

KENNIS

Antwerpen Barok 2018: Luc Tuymans toont Edward Kienholz

Five Car Stud, Edward Kienholz' gruwzame monument tegen racisme, werd bijna een halve eeuw vergeten. De beeldengroep vormt nu de speerpunt van de expo van Luc Tuymans over barok, Sanguine/Bloedrood, voor het M HKA.

CULTUUR

Artroze

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week: de expo Eija-Liisa Ahtila in Museum M, Leuven.

CULTUUR