Web weergave

De Amerikaanse president Donald Trump wekt verbijstering en woede op omdat hij het geweld in eigen land eerder lijkt aan te wakkeren dan te willen bedwingen. Vanuit de VS laat politoloog Cas Mudde weten dat we dat optreden vooral niet vanuit Europees perspectief mogen beoordelen: 'De kiezers van Trump hebben geen greintje sympathie voor de betogers.'

HET GESPREK

Hoe reageerden Vlaamse politici op de gewelddadige dood van George Floyd en de protesten die erop volgden in de Verenigde Staten?

BLACK LIVES MATTER

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) staat onder zware druk om ondanks negatieve adviezen voor 185 miljoen euro een nieuwe afvalverbrandingsoven van Isvag in een woonwijk in Wilrijk te laten bouwen. Ook al druist dat in tegen haar klimaatplan, haar partijprogramma én het Vlaams regeerakkoord. Knack kreeg de documenten over dit politieke lobbywerk in handen.

BELGIË

U bent in de coronacrisis tevredener over experts dan over politici. Véél tevredener zelfs, zo blijkt uit een enquête van Knack, Le Vif en LN24. De wetenschappers die onze politici bijstonden krijgen niet alleen veel hogere scores, u hoopt ook dat politici na deze crisis vaker naar hen zullen luisteren. En als de politici er tijdens de regeringsonderhandelingen straks weer niet uit raken, vindt meer dan de helft van de ondervraagde Belgen dat er een regering van experts moet komen.

DE CORONACRISIS

De geglobaliseerde economie leed al enige tijd reputatieschade vanwege de toenemende ongelijkheid en de klimaatopwarming. Nu blijkt de globalisering ook mede debet aan de snelle verspreiding van epidemieën en legt ze onze economische afhankelijkheid bloot. 'De hoogdagen van de mondiale handel zijn even voorbij', zegt hoogleraar economie Koen Schoors.

DE CORONACRISIS

'Er is veel mis met de politiek en het publieke debat. Maar ik ga niet akkoord met het wijdverbreide idee dat alle politici leugenaars zijn, terwijl wij, de burgers, eerlijk zijn', zegt filosofe Alicja Gescinska. Zij schreef het essay voor de Maand van de Filosofie 2020, die draait rond het thema waarheid.

BELGIË

Frederik Willem Daem won in 2016 de Debuutprijs met zijn verhalenbundel Zelfs de vogels vallen en komt nu met zijn eerste roman, Tekens van leven, een liefdesverhaal dat zich volledig afspeelt in volkscafé De Kauw. Schrijver Maarten Inghels ging (ruim een maand voor de komst van covid-19) een glas drinken met zijn literaire broeder.

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week: de expo Ah, quelle aventure ! van Jacqueline Mesmaeker in Bozar, Brussel.

CULTUUR