Knack nr. 23 | 5 juni 2019

cover Knack

Lees Knack digitaal

Wat Vlaanderen zelf doet, kan véél beter

Web weergave

Wat Vlaanderen zelf doet, kan véél beter

Bussen met een halfuur vertraging, slechte luchtkwaliteit, jarenlange wachttijden in de zorg, levensgevaarlijke kruispunten en onderwijs dat veel van zijn pluimen heeft verloren. Het Vlaamse bestuursniveau sputtert en daar blijken heel wat kiezers schoon genoeg van te hebben. Ook dat is een deel van de verklaring voor de afstraffing van de traditionele partijen op 26 mei.

BELGIË

Imke Courtois: 'Ik wil niet altijd die sterke vrouw zijn'

Als kind nam Imke Courtois ooit rilatine. Maar dan werd voetbal de grote uitlaatklep voor al haar prikkels. Zijn daar ondertussen bij gekomen: doctoreren, schilderen en wedstrijden analyseren op Sporza. 'Ik, een gelukskind? Misschien. Maar ik worstel met verdriet, angst en twijfel, zoals iedereen.'

BELGIË

De YouTube-generatie schudt de Duitse politiek dooreen

YouTube-ster Rezo heeft met één vernietigend filmpje de Duitse politiek op haar grondvesten doen daveren. Zelfs de stoel van Annegret Kramp-Karrenbauer, tot voor kort de gedoodverfde opvolger van bondskanselier Angela Merkel, wankelt.

WERELD

'De brexiteers willen het VK veranderen in een belastingparadijs'

De rampzalige brexit is volgens Oxfordprofessor Danny Dorling grotendeels op het conto te schrijven van de Britse elite, die zwelgt in de verheerlijking van het imperiale verleden.''Waarom hebben we het zo moeilijk met immigranten en buitenlanders? Omdat in onze oude schoolboeken staat dat we superieur aan hen zijn.'

WERELD

Werken als droneoperator: 'Wat zal Jezus ervan zeggen dat ik al die doden op mijn geweten heb?'

De Amerikaanse geheime diensten hoeven geen verantwoording meer af te leggen als drones 'per ongeluk' burgers doden, zo besliste president Donald Trump onlangs. Onder zijn bewind nam het aantal aanvallen met drones alleen maar toe - nog meer dan onder zijn voorganger Barack Obama. Amerikaanse drones maakten sinds 2002 minstens 11.000 doden, onder wie 1500 burgers. Welk effect heeft dat op de operatoren die, op duizenden kilometers van hun doelwit, beslissen over leven en dood?

VERENIGDE STATEN

Moet de natuur rechten krijgen?

Door menselijke activiteit zijn een miljoen planten en dieren met uitsterven bedreigd. Om haar impact terug te schroeven, moet de mensheid zichzelf opnieuw uitvinden. En waarom zouden we de natuur geen rechten geven?

KENNIS

Artroze

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Multiple Transmissions: Art in the Afropolitan Age in Wiels, Brussel.

CULTUUR

Hoe soldaten uit China en India meevochten in de loopgraven bij Ieper

Meer dan een kwart miljoen Indiërs en Chinezen belandden tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het westelijk front. Historicus Dominiek Dendooven onthult de verborgen geschiedenis van de 'koelies' uit Shandong en de 'sepoys' uit Punjab, de pastoor van Dikkebus en de fotograafsdochter die moest poseren met 'al die donkere' types.

DOCUMENT