Web weergave

'De lidstaten zullen de lat voor het klimaat zo laag mogelijk leggen.' Dat zegt professor landbouweconomie Erik Mathijs (KU Leuven) over het nieuwe landbouwbeleid dat de Europese Commissie deze week voorstelt.

BELGIË

Drugs produceren, verdelen, verkopen en gebruiken: in België is het allemaal verboden. Ook cannabis valt onder onze - bijna honderd jaar oude - drugswet. Maar de stemmen om het geneeskundige en recreatieve gebruik van die softdrug toe te laten, klinken almaar luider. 'Het is een internationale trend: België kan die niet stoppen.'

BELGIË

Kan het slecht gaan in de stad met 'de beste burgemeester van de wereld'? Niet echt, dat geven ook de tegenstanders van Bart Somers (Open VLD) toe. Toch onderstrepen zij - én erkent hijzelf - dat nog niet iedereen mee is met zijn inclusieve discours.

14/10

De populaties van nuttige insecten crashen, en daarmee ook die van insectenetende vogels. Insecticiden zouden de voornaamste oorzaak zijn. Kun je aan landbouw doen zonder die stoffen te gebruiken? En zo niet: kan het dan anders - en beter?

KENNIS

Om de tiende editie van het Felix Poetry Festival te vieren - in Antwerpen en Gent, van 31 mei tot 15 juni - gaven het Gentse Poëziecentrum en Antwerpen Boekenstad een opdracht aan Charlotte Van den Broeck: 'Schrijf een pleidooi voor de poëzie.'

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Horta & het Licht in het Hortahuis en -museum, Sint-Gillis.

CULTUUR

Sinds twee jaar volgen de onderzoeken naar corruptie door Benjamin Netanyahu en zijn entourage elkaar in ijltempo op. Maar de Israëliërs blijven als één man achter hun eerste minister staan. Alles moet wijken voor de veiligheid van het land.

DOCUMENT