Web weergave

Voor het eerst hebben vijftig EU-agentschappen en -instellingen de reiskosten van hun toplui vrijgegeven. Met vier buitenlandse missies boven de 20.000 euro is Mario Draghi van de Europese Centrale Bank de duurste vogel.

BELGIË

In Australische newagegemeenschappen, in de woestijn van Nevada en in de wetenschap onderzocht Jan De Deken, auteur van Melk, honing, kerosine: op reis naar de gelukkigste en ongelukkigste plaatsen ter wereld, hoe uit het Oosten geplukte therapieën voor steeds meer westerlingen niet alleen mentale en lichamelijke, maar ook identitaire en spirituele putten dempen. 'Mindfulness is opium voor het volk geworden.'

BELGIË

Dankzij het Apestaartjarenonderzoek van de Vlaamse overheid, dat jaarlijks peilt naar het gebruik van digitale toestellen en sociale media bij jongeren, weten we dat 56 procent van de kinderen een eigen tablet heeft en dat de meeste rond hun twaalf jaar een smartphone krijgen. 8 tips om te voorkomen dat je kind een schermzombie wordt.

BELGIË

Hoe gaat het met 'de media'? 'Slecht' geldt als het juiste antwoord. Jongeren vinden hun informatie niet meer op de traditionele plekken. Toch blijft de invloed van media groot. Ze kraken en maken mensen, soms haast achteloos. Vijf strategieën om ze te overleven.

BELGIË

De sluiting van de mijnen en de Ford-fabriek: Genk heeft ze nog niet verteerd. In de Limburgse stad heerst meer werkloosheid en armoede dan in de meeste andere Vlaamse centrumsteden. En dan is er nog het groeiende extremisme bij sommige allochtonen. Kan de CD&V van burgemeester Wim Dries het tij keren? Volgens zijn uitdager, de N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir, is het tijd voor een nieuwe wind.

14/10

Wat blijft er over van het ideaal van 'een veilig Europa in een betere wereld', zoals dat in 2003 werd geformuleerd in de eerste Europese Veiligheidsstrategie? Om die vraag te beantwoorden, reist Jonathan Holslag langs de frontlijnen van Europa. Van die reis zijn Marokko en Algerije de laatste haltes.

WERELD

Van informatie die je kunt uitwisselen zonder ze te moeten versleutelen over nieuwe geneesmiddelen tot superefficiënte elektrische verbindingen: de toepassingen van kwantumcomputers zijn - in theorie - schier eindeloos. De Vlaamse ingenieur Lieven Vandersypen tekent de jongste tijd voor de ene na de andere doorbraak op weg naar die wondermachines. 'Over tien jaar zouden ze er kunnen zijn.'

BELGIË

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Voici des fleurs in La Loge, Elsene.

CULTUUR