Web weergave

Theo Francken (N-VA) en Pieter De Crem (CD&V) zijn bekende pleitbezorgers van een centrumrechtse regering. Hun partijen zaten tussen 2014 en begin dit jaar in zo'n 'droomcoalitie', maar toch vlogen ze elkaar voortdurend in de haren. Hoe diep is het water tussen de Vlaams-nationalisten en de christendemocraten nu, vijf maanden na de Marrakeshcrisis? Francken: 'Een nieuwe rechtse coalitie is de echte inzet van de verkiezingen.'

HET GESPREK

De economische resultaten van de regering-Michel vertellen pas echt iets als je ze vergelijkt met die van onze buurlanden en de rest van Europa. Op verzoek van Knack selecteerde econoom Gert Peersman (UGent) vijf parameters om het economisch beleid van de regering te beoordelen: de economische groei, de werkgelegenheid, de concurrentiekracht, de koopkracht en de begroting.

REGERING-MICHEL: DE EINDAFREKENING

Twintiger Elisabeth Lucie gidst u wekelijks door de do's, de don'ts en de what the fucks van deze verwarrende tijden. Deze week: voorzorgsmaatregelen voor vrouwen.

LEVEN IN 2019: EEN HANDLEIDING

Rust in zijn hoofd heeft hij nooit. Altijd aan het denken, altijd aan het malen. Ooit zat drie-sterrenchef Gert De Mangeleer zo diep dat hij bijna niet meer uit de put raakte. Toch lukte het. 'Ik heb een enorme wilskracht. Waar een ander stopt, doe ik door.'

BELGIË

Aan het begin van dit jaar was de opwarming van de aarde even het allerbelangrijkste probleem in de Wetstraat. Ondertussen gaat de campagne alweer over andere thema's, maar welke maatregelen zijn er de de voorbije vijf jaar al genomen voor het klimaat?

DE KNACK-VERKIEZINGSDEBATTEN

278.633 ton gemengd tuinafval, 135.141 ton grofvuil en 78.943 ton papier en karton: wat er in één jaar allemaal binnenkomt in de Vlaamse containerparken gaat het begrip te boven. In die parken is de drukste periode van het jaar bezig, nu de lente aanspoort tot een collectieve grote schoonmaak. De Vlaming sorteert veel, graag en goed. Maar hoe kijken de parkwachters naar onze weggooiwoede?

BELGIË

In december vorig jaar stak de populaire Tunesische journalist Abderrazek Zorgui zichzelf in brand. Een protest tegen werkloosheid en corruptie, zo klinkt het in zijn afscheidsvideo. Wilde Zorgui echt als martelaar sterven of werd hij geflikt? In Kasserine raken ze er niet uit. Knack ging op onderzoek in het land waar de Arabische Lente begon - met een zelfverbranding.

WERELD

Nog tot eind november palmt de hedendaagse kunstwereld weer de kanalen, paviljoenen en palazzi van Venetië in tijdens de 58e editie van de Biënnale, die de titel May You Live in Interesting Times kreeg. Knack ging het kaf van het koren scheiden en stippelde een parcours uit met tien hoogst interessante haltes.

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Bientôt Déjà Hier in het Grafisch Centrum in La Louvière.

CULTUUR

In het midden van vorige eeuw groeide de Brusselse Suzy Wandas uit tot goochelende wereldster. Vandaag kennen enkel Amerikanen haar nog. Met hun biografie willen goochelfanaten Christ en Kobe Van Herwegen het 'meisje met de feeënvingers' uit de vergetelheid redden.

DOCUMENT