'We moeten het ondertussen ronduit gevaarlijke idee dat een boodschap op Twitter 'maar een tweetje is' loslaten', schrijft Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck.
Door de Europese vaccinatiestrategie zullen wij later onze prik krijgen dan eigenlijk mogelijk was, meent N-VA'er en Europarlementslid Johan Van Overtveldt. 'Ik zou het bijna politieke spelletjes noemen.'
Een nieuw strategisch comité zal de bestaansredenen van onze strijdmacht herdenken. 'Het leger zal zijn expertise met de maatschappij moeten delen', zegt minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).
In oktober 2020 twijfelde de helft van de Belgen nog aan de coronavaccins, vandaag kan het voor almaar meer mensen niet snel genoeg gaan. Vanwaar die ommezwaai?
'Het rijk der vrijheid is weer in zicht', zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SPA) over de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Zijn uitspraak deed een belletje rinkelen bij filosoof Ludo Abicht, kenner van het marxisme.
'Verzet krijg je altijd in dossiers die met duurzame transitie te maken hebben', zegt Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene, over de omstreden Brusselse kilometerheffing.
We leven een jaar met corona. En het land is moe, maar blijft flink. Toch blijft het belangrijk dat we zorgen dat iedereen mee is. 'Lockdownfeestjes zijn geen ramp. Het ventiel moet af en toe open, dat is ons instinct.'
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) kondigde vorige week aan dat 'het rijk van de vrijheid' in zicht is. Opmerkelijk concreet en optimistisch voor een minister die immer beducht is voor valse hoop.
Wie zich in Israël laat vaccineren, krijgt een week na de tweede prik een vaccinpaspoort waarmee hij opnieuw naar de bioscoop, het restaurant of op reis kan gaan. Dat idee wekt in ons land weinig enthousiasme.
Klopt de indruk dat we toleranter zijn voor inbreuken op de telewerkverplichting dan voor lockdownfeestjes? De overheid wil met flitscontroles inbreuken nagaan. Werkgevers reageren geërgerd.
Dat mensen vragen hebben over de coronavaccins is normaal. Het is daarom van belang om het onderscheid te maken tussen oprechte vaccintwijfelaars en malafide antivaxers. Maar hoe haal je ze uit elkaar? We bekijken enkele technieken.
Vorig jaar kwam er liefst 15 miljard euro bij op onze spaarboekjes. Dat brengt nauwelijks iets op. Zijn er betere alternatieven voor onze portemonnee én onze economie? Is het na winkelhieren tijd om te 'investhieren'?
Ze zijn met velen, ze laten graag van zich horen, en je vindt ze in alle lagen van de bevolking: de ook in België steeds groter wordende groep K-popfans.
Lamine Bangoura, Mehdi Bouda, Sabrina El Bakkali en Ouassim Toubi: voor hun familie zijn ze slachtoffers van politiegeweld, voor de politie doden bij tragische ongevallen. Tot op heden kregen ze geen proces, en in één geval zelfs geen graf. Knack sprak met hun ouders.
Wat bezielde televisiemaker Bart De Pauw om frontaal voor de aanval te kiezen in de rechtszaak waarin hij wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag?
In het vondelingenluik van de Antwerpse vzw Moeders voor Moeders werd in 2020 geen enkele baby achtergelaten. En dat is goed nieuws, vindt Diane De Keyzer, die met De vondelingen een lijvig naslagwerk over het fenomeen schreef.
In ons land vielen tot nu toe meer dan 20.000 coronadoden. En er stierven vorig jaar ruim 15.000 mensen meer dan normaal. Horribele cijfers, die vele vragen oproepen.
'Is de wereld waarin we leven niet gewoon een plaatje van onze hersenen?' Als tienermeisje al stelde Veerle Visser-Vandewalle zich moeilijke vragen. Nu ze internationaal wordt gewaardeerd voor haar werk in de neurochirurgie wil ze vooral het taboe rond hersenaandoeningen doorbreken.
Door de onverwachte overwinning van Democraten in de staat Georgia is de Amerikaanse Senaat in evenwicht. Aankomend vicepresident Kamala Harris krijgt de doorslaggevende stem. Dat is niet helemaal naar haar zin.
Hoe kan de regering-Biden de Amerikaanse economie op gang trekken? 'Eerst corona temmen. En dan begint het pas', meent voormalig minister van Werk Robert Reich.
Aan waarschuwende rapporten geen gebrek, maar geld voor de strijd tegen de teloorgang van de natuur is er veel te weinig. Het blijft dweilen met de kraan open.
In 2020 maakte Annelies Verbeke vanuit haar schrijfkamer een literaire wereldreis. Het verslag van die reis heet Treinen en kamers, een bundel waarin ze met vijftien verhalen reageert op evenveel literaire klassiekers van voor 1900.
Ook binnen de museummuren heeft het coronavirus in 2020 lelijk huisgehouden, maar het nieuwe jaar belooft een helende golf van nieuwe expo's. Knack-recensent Eric Rinckhout zet zijn voorjaarstips op een rij.
Voor wie van basketbal houdt, valt er niet naast Black Lives Matter te kijken: de NBA heeft de burgerrechtenbeweging omarmd. 'Je moet erover waken dat het niet "iets voor de sterren" wordt', vindt Retin Obasohan, Belgiës beste basketballer. 'Mensen onderschatten hun eigen invloed.'
Journalist Jonathan Kaufman onderzoekt in Koningen van Shanghai hoe twee clans een wereldstad én een imperium opbouwden. 'Ze wisten maar al te goed hoe gevaarlijk opium was.'
Hendrik Vos is hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit Gent. Maar hoe is hij als mens? Om deze twee vragen te beantwoorden, had hij 18 minuten en 27 seconden nodig.