Knack nr. 19 | 8 mei 2019

Web weergave

Portret van minister-president Jambon: 'Jan is een pragmaticus geworden'

De N-VA'er Jan Jambon trok op 26 mei als kandidaat-premier naar de kiezer - opmerkelijk voor iemand die binnen de Vlaamse Beweging jarenlang gold als een Vlaams-nationalistische hardliner en compromisloze separatist - maar wordt nu toch Vlaams minister-president. Lees een portret van Jambon dat Knack vóór de verkiezingen publiceerde - dus toen hij nog kandidaat-premier was.

BELGIË

Saudi's vechten met Belgische wapens in Jemen

Wat gebeurt er met Belgische wapens zodra die ons land hebben verlaten? Samen met het Nederlandse Lighthouse Reports, Le Soir, VRT en het gerenommeerde onderzoekplatform Bellingcat ging Knack op zoek naar Belgische wapens in conflicthaarden. Het #BelgianArms-onderzoek biedt een ontnuchterende kijk op het Belgische aandeel in de wereldwijde oorlogsindustrie. Waarin een klein land toch groot kan zijn.

#BELGIANARMS

De erfenis van Theo Francken (N-VA): loeren naar extreemrechts op asiel en migratie

Met gespierde communicatie en dito maatregelen werd de afgelopen jaren de indruk gewekt dat de beleidsdomeinen asiel en migratie in veilige handen waren. Die strategie bezorgde de bevoegde staatssecretaris Theo Francken zijn populariteit, maar leidde ook tot enkele fameuze uitschuivers.

DE KNACK-VERKIEZINGSDEBATTEN : 4. ASIEL EN MIGRATIE

'Uit volle borst: lang leve het essay!'

'Terwijl het overgrote deel van de mensheid op deze planeet is gezet om elkaars praatjes na te bouwen, moet de essayist met iets origineels komen', vindt Knack-redacteur Peter Casteels.

CULTUUR

Artroze

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Flamboyant bij de Boghossianstichting in Villa Empain in Brussel.

CULTUUR