Web weergave

Staan we aan de vooravond van een bruisend decennium als straks het coronavirus bedwongen is? Krijgen we een heruitgave van de roaring twenties uit de vorige eeuw? De meningen zijn verdeeld: van 'mijn hemel, wat zullen we redenen hebben om te feesten' tot 'in elk geval zal het pijn doen'.

BELGIË

Luc Sels wil zichzelf graag opvolgen als rector van de KU Leuven. Toxicoloog Jan Tytgat is zijn uitdager. Op dinsdag 11 mei zijn er verkiezingen.

BELGIË

De opgepakte 'medewerker' bij de huiszoekingen bij 't Scheldt is mediaondernemer Gert Van Mol. Zelf beweert hij alleen een lezer van de satirische website te zijn. Alle mailverkeer dat in het bezit is van Knack wijst erop dat hij zowel de eigenaar als de auteur is.

BELGIË

Met De tuinjungle schreef de vermaarde Britse entomoloog Dave Goulson (University of Sussex) een zeer aanstekelijk en geestig pleidooi voor verwildering van openbaar en privaat groen. Een gesprek over de schoonheid van motten, oorwormen en paardenbloemen.

BELGIË

Politici en politieke partijen adverteren maandelijks voor tienduizenden euro's op Facebook. Daarbij maken ze steeds vaker gebruik van specifieke marketingtrucs om nieuwe volgers aan te trekken.

BELGIË

Voor de deur van onze reporter werd de voorbije weken een stadspoort en een wereld opgegraven. De poort verdween in 1866, het jaar dat een cholera-epidemie 43.400 Belgen weggriste. Ook toen mokten de cultuursector, de middenstand en de rest van het volk. Maar niet alles was hetzelfde: dokter Van Ranst heette nog dokter Burggraeve.

BELGIË

De 46-jarige ondernemer Andrew Yang doet het goed in de peilingen voor de burgemeestersverkiezing in New York. 'Voor veel kiezers is zijn gebrek aan politieke ervaring net een troef.'

WERELD

Elke Belg weet nu ongeveer wanneer hij een vaccin tegen covid-19 kan krijgen. In India kunnen ze daar alleen maar van dromen. Hoe krijgen we zo snel mogelijk 14 miljard vaccins voor elkaar? 'Politici hebben last van het stockholmsyndroom als ze met farmabedrijven onderhandelen.'

WERELD

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Proposal for Non-Aligned Monuments, Free Movement van Sam Durant in CC Strombeek.

CULTUUR

Samen met een panel van Afro-Belgische theatermakers, performers, academici en burgerjournalisten hield sociolinguïst Sibo Kanobana ons koloniale literaire erfgoed tegen het licht. 'Als je zwart bent in Vlaanderen, is ademen een politieke daad.'

DOCUMENT