'Het valt te vrezen dat de regering-Michel vooral herinnerd zal worden vanwege haar profileringsdrang, de oorlogjes op sociale media en de kloof tussen wat ze zei en wat ze deed', schrijft Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck.
Op minder dan een maand van de verkiezingen zegt Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank, onbewimpeld waar het op staat: 'Geld efficiënter gebruiken is óók een vorm van besparen. Maar onze politici zijn niet geïnteresseerd in een efficiëntere overheid. Omdat het toch geen stemmen oplevert, misschien?'
Met de klimaatspijbelaars ziet Jacquelien van Stekelenburg, hoogleraar Sociale Verandering en Conflict aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, een nieuwe protestgeneratie opstaan.
'Goed gevonden van De Wever, dat Waalse volksfront, om de Vlamingen bang te maken', zegt MR-politicus en historicus Hervé Hasquin. 'Maar de N-VA en de PS worden bondgenoten.'
Alle korte straffen effectief laten uitvoeren? 'Onrealistisch', zegt Johan Heymans, vennoot bij Van Steenbrugge Advocaten en lid van jongerendenktank de Vrijdaggroep.
Met de N-VA regeren na de verkiezingen van 26 mei: de SP.A sluit het niet uit. En dat valt niet bij alle socialisten in goede aarde. De Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani zegt tegen Knack dat de partij beter 'voor een progressieve coalitie' kan kiezen, 'en niet voor een partij die in Vlaanderen het gezicht is van het harde neoliberalisme'.
Knack.be lanceert de Stemwijzer. Die geeft u geen stemadvies, maar is een gids bij driehonderd voorstellen van de politieke partijen, verdeeld over tien thema's. We lichten er vijf opmerkelijke voorstellen uit en leggen ze voor aan experts.
De verschillen tussen man en vrouw zijn veel groter dan veel feministes ons willen doen geloven, betoogt filosofe Griet Vandermassen in haar boek Dames voor Darwin. In dit dubbelgesprek krijgt ze stevig weerwerk van de bekende seksuoloog Wim Slabbinck. 'Soms werd ik wat depressief van het lezen van jouw boek.'
In de aanloop naar de verkiezingen hebben de politieke partijen een nieuw jachtterrein gevonden: de pensioenen. Want de Belg wordt almaar ouder en maakt zich grote zorgen over zijn oude dag, zo blijkt ook uit de grote pensioenenquête van Knack.
In de aanloop naar de verkiezen hebben de politieke partijen een nieuw jachtterein gevonden: de pensioenen. Want de Belg wordt almaar ouder en maakt zich grote zorgen over zijn oude dag, zo blijkt uit de grote pensioenenquête van Knack. Dit zijn de resultaten.
Twee resultaten springen eruit in de pensioenenquête. Liefst 44 procent van de Belgen wil al voor de pensioengerechtigde leeftijd stoppen met werken. Even opvallend is de scepsis onder jongeren over de leefbaarheid van het pensioenstelsel. De pensioenspecialisten van de Vlaamse partijen reageren.
Aan de vooravond van 1 mei en op minder dan vier weken van de verkiezingen lijken Groen en de SP.A dezer dagen elkaar de loef te willen afsteken met 'slogans, vaagheden en ronduit belachelijke voorstellen', zoals Ive Marx (UAntwerpen) het omschrijft.
Hoe erg is de polarisering in Vlaanderen en wat valt ertegen te doen? Die vraag is het uitgangspunt van Het Grote Gelijk, het project waarmee Knack, De Standaard, Bruzz en Stampmedia mensen met verschillende meningen in gesprek laten gaan. Op zaterdag 4 mei koppelen wij u, lezer, aan uw tegenpool op de grote debatdag van het Grote Gelijk. Ter voorbereiding spraken we met een aantal doorgewinterde onderhandelaars over het verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen.'
De voorbije jaren deden de federale staatssecretaris en de Vlaamse minister van Armoedebestrijding hetzelfde als hun voorgangsters: zo goed als niets. De laagste uitkeringen liggen nog altijd onder de armoedegrens, de kinderarmoede is nog gestegen en zelfs werkende mensen krijgen het moeilijk.
'Ik wilde eenvoudigweg dat er minder CO2 in de atmosfeer zou verdwijnen, en dus wilde ik bedrijven helpen om minder energie te verbruiken.' Aldus An Beazar van Enprove.
Pascal Verbeken wandelt graag door dit land, en schrijft daar af en toe een mooi boek over. Zoals nu, over de dromen van Brussel. 'De Noordwijk is een verhevigde vorm van België. Alles komt daar samen: charlatanerie, ritselarij en zelfoverschatting.'
De nieuwe bevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde, Hossein Salami, wil Israël vernietigen. 'Met die retoriek wil hij de Iraniërs tonen dat ze niet zullen buigen voor de VS', zegt Iran-kenner Damon Golriz.
Nooit verdwenen er meer niet-begeleide minderjarige vreemdelingen uit de Belgische opvang dan in 2018. De Taskforce Verdwijningen, die was opgericht om het probleem aan te pakken, strandde zonder resultaat. Dat blijkt uit een onderzoek van Knack in het kader van het Europese samenwerkingsverband Lost in Europe.
De recente luwte tussen de VS en China is hoogstens een kleine tussenpoos in de nieuwe kamp om de macht, meent Jonathan Holslsag, professor internationale betrekkingen aan de VUB.
'Facebook moet niet op de politiek wachten om iets te doen aan de haatpraat, want het duurt minstens vijf jaar voor een goede wetgeving uitgerold kan worden.' Dat zegt de Deense Eurocommissaris Margrethe Vestager, die als topkandidaat beter scoort bij Europese ceo's dan Manfred Weber, de gedoodverfde opvolger van Commissievoorzitter Juncker.
Het succes van de mens heeft voor een groot deel te maken met de explosieve aangroei van onze hersenen. Wetenschappers krijgen steeds meer zicht op waarom en hoe dat gebeurd is. Maar ook deze gunstige ontwikkeling had minder fraaie neveneffecten.
'Weinig artiesten vereenzelvigden zich zodanig met de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten als Simone', schrijft Peter Casteels over de in 2003 overleden zwarte zangeres en activiste.
Theatermakers Peter Van den Eede en Stef Lernous schreven elk een boek, want er valt wat te vieren. Van den Eede leidt dertig jaar de KOE, Lernous is twintig jaar het opperhoofd van Abattoir Fermé. Tijd voor een gesprek over een potje slijm, verwarde ornithologen en tere moeders.
Prettig ballen zal het wel niet zijn met zo'n zwaard van Damocles boven je hoofd. KV Mechelen speelt deze week de bekerfinale tegen AA Gent, maar dreigt door Operatie Propere Handen de promotie naar eerste klasse mis te lopen. Toch hoopt oud-voorzitter Johan Timmermans op 'een onvergetelijk feest'.
De Nederlander Mathieu van der Poel heeft in zijn eerste voorjaar op de weg indruk gemaakt: hij won zes keer, en meestal met brille. De term 'merckxiaans' was niet van de lucht. Maar wat is 'een Merckx' nu echt? Wie kreeg het label nog? En doen we de echte Eddy geen oneer aan?
Winok Seresia schrijft en zingt al 15 jaar kinderliedjes als Kapitein Winokio. Deze zomer treedt hij onder meer op in OLT Rivierenhof, op 21 juli. Maar hoe is hij als mens? Om deze 20 vragen te beantwoorden, had hij 27 minuten en 53 seconden nodig.