Web weergave

Duco Sickinghe is de man die Telenet groot maakte. Hij leerde het vak van Applestichter Steve Jobs - die hem bijna ontsloeg - en geeft die kennis nu door in Vlaanderen en Nederland. 'Mensen die in een kleine studio wonen denken anders dan de bewoners van een kast van een villa.'

HET GESPREK

Begin april ontstond beroering nadat in Ieper een slechtvalk was doodgeschoten. Maar de strijd tegen de illegale verdelging van roofvogels ligt allesbehalve voor de hand. 'Een individu aan een jachtmisdrijf koppelen is uitermate moeilijk.'

BELGIË

Hoe heeft Bart De Wever Antwerpen de voorbije jaren bestuurd? Heeft zijn nadruk op crime fighting goeie resultaten opgeleverd? Werd de fietser echt benadeeld, ten voordele van koning auto? Hoe denkt de astrante havenbaas Fernand Huts over de afgelopen zes jaar? Wat is het oordeel van uitdager Wouter Van Besien? U vindt de antwoorden in dit lijvige Antwerpse dossier, het eerste in een reeks van 10 stadsdossiers in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen.

DE STEMMING IN ANTWERPEN

De Noord-Koreaanse president Kim Jong-un ontmoet vrijdag zijn Zuid-Koreaanse ambtsgenoot Moo Jae-in, en dat is op zich al een historische doorbraak. In mei of juni volgt bovendien een treffen met de Amerikaanse president Donald Trump. Jonathan Holslag, professor internationale betrekkingen aan de VUB, acht verzoening tussen de aartsvijanden niet onmogelijk.

WERELD

De Ieren willen niet dat er na de brexit grenscontroles komen op hun eiland. En de Britten willen niet dat Noord-Ierland de facto door Europa wordt 'geannexeerd'. Wij vroegen aan de Ierse journalist Tony Connelly hoe die gordiaanse knoop kan worden ontward.

WERELD

Met harde hand voert de Chinese overheid haar Nationaal Actieplan tegen Luchtvervuiling uit: steenkoolcentrales en vervuilende bedrijfjes gaan massaal dicht, huizen worden aangesloten op het gasnet. De ambitieuze politiek loont, maar heeft een keerzijde. Verslag uit Baoding, waar schoolkinderen de voorbije winter vrieswonden opliepen.

WERELD

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Monet & Architecture in de National Gallery, Londen.

CULTUUR

Na vijf bestsellers over le petit caporal Napoleon schreef voormalig tv-journalist Johan Op de Beeck De Zonnekoning, een heerlijke vuistdikke biografie over Frankrijks legendarische vorst Louis XIV. 'Eerst zette hij Frankrijk op de kaart, om het daarna terug te katapulteren naar de donkerste tijden uit de Europese geschiedenis.'

DOCUMENT