Web weergave

CDH-voorzitter Maxime Prévot wil dat werknemers ontslag kunnen nemen zonder dat ze hun werkloosheidsvergoeding verliezen. Dat ligt moeilijk in Wallonië, denkt UCL-politicoloog Vincent Laborderie.

BELGIË

Aan gezondheidshypes geen gebrek. Maar wat scheppen wij elke dag écht op ons bord? De Knack-redactie hield een exclusieve enquête bij scholen-, bedrijfs- en woonzorgcateraars, becijferde onze voedingsgewoontes, en houdt de bourgondische vleeseter in ons een spiegel voor. 'Veel vlees eten is helemaal geen oude Belgische traditie.'

KNACK ONDERZOEKT

Behalve burgemeester van Antwerpen en voorzitter van de N-VA is Bart De Wever ook een kenner van het werk van de Britse filosoof Edmund Burke (1727-1797), van wiens Bespiegelingen over de revolutie in Frankrijk een nieuwe Nederlandse vertaling voorligt. Aanleiding voor een gesprek met de Vlaams-nationalistische politicus over zijn onderliggende visie op mens en maatschappij. 'Ik verwerp de stelling dat nooit doodgaan tot verveling zou leiden.'

BELGIË : GESPREKKEN OVER SPIRITUALITEIT

PS-voorzitter Elio Di Rupo wil dat de wet die bepaalt hoeveel geld van de federale overheid naar de gewesten en gemeenschappen vloeit, wordt herzien. Maar de communautaire kwestie is geen verkiezingsthema, hoor.

ANALYSE

Door alle kritiek op de Europese Unie wordt vaak vergeten dat Europa ook zorgt voor een goede bescherming van zijn consumenten, strenge regels oplegt op het vlak van voedselveiligheid en ambitieuze klimaatdoelen stelt. Met de Europese verkiezingen in aantocht ging Knack op zoek naar een aantal in het oog springende Europese maatregelen die een positieve impact hebben op ons dagelijks leven.

WERELD

De Chinese biofysicus He Jiankui streefde eer en erkenning na door het DNA van menselijke embryo's te 'verbeteren'. Maar hij zadelde de wetenschap op met een enorme kater. Moet er een moratorium komen op het genetisch manipuleren van mensen?

KENNIS

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Highlights for a future/De Collectie (1) in het SMAK, Gent.

CULTUUR