In het televisieprogramma Zorgen voor mama volgt Kristel Verbeke de strijd van zes moeders tegen de armoede. Voor Verbeke is het een persoonlijke missie. 'Je moet niet zoeken naar een schuldige voor de armoede, maar iedereen zou zich wel verantwoordelijk moeten voelen.'
Professor Wim Van Lancker, die verbonden is aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KU Leuven, begrijpt niet waarom we niet meer doen om armoede aan te pakken.
Solidariteit betuigen met een slachtoffer van jihadistische terreur kan ernstige gevolgen hebben. De Brusselse docente Nadia Geerts werd online beledigd en bedreigd. Ze vecht terug via de rechtbank.
Het is haast niet meer bij te houden hoeveel subsidiegeld Sihame El Kaouakibi achterovergedrukt zou hebben. Haast dagelijks zijn er nieuwe beschuldigingen. Maar wie heeft al dat geld op tafel gelegd?
Een jaar lang heeft evolutiebioloog en biostatisticus Tom Wenseleers door de cijfers over de coronacrisis geploegd. Dat leverde nieuwe inzichten op, ook in de maatschappelijke aanpak van de crisis. 'We zullen pas veilig zijn als iedereen gevaccineerd is, wereldwijd.'
Terwijl iedereen hunkert naar het einde van de pandemie, kunnen we maar beter al nadenken over wat ons daarna te wachten staat: hoe betalen we de coronafactuur?
Spoetnik V mag dan een prima vaccin zijn, zegt Rob de Wijk, auteur van De slag om Europa, maar als instrument om de Russische soft power in Europa te vergroten, is het een slag in de lucht. 'De macht van Brussel is gigantisch, veel groter dan veel mensen denken.'
Zijn Vlaamse studenten en universiteiten te woke? Daar wordt voor gevreesd sinds de Amerikaanse campussen in de greep raakten van de politieke correctheid. 'Toen ik Turks fruit liet zien, heb ik eerst wel een waarschuwing naar alle studenten gemaild.'
Het afkondigen van een symbolische datum, zoals 'Earth Overshoot Day' of 'Graaidag', is een goede manier om aandacht te krijgen in de media. Maar die initiatieven botsen geregeld op kritiek vanwege hun rekenmethodes en representativiteit.
Puur geluk, zegt de Thaise chef Dokkoon Kapueak over de scherpe bochten die haar leven maakte. Op haar elfde sleepte ze met cementzakken op een bouwwerf in Bangkok, ondertussen heeft ze haar eerste Michelinster.
'Voorlopig willen de Chinezen niet weten van een interventie', weet Jonathan Holslag (VUB). 'Ze beseffen wellicht dat ze wel eens vastgezogen zouden kunnen worden in een langdurig conflict.'
De aardappel was jarenlang de rendabelste akkerteelt in ons land, en we zijn de wereldkampioen van de voorgebakken diepvriesproducten. Maar 2020 was een slecht jaar. Niet alleen door corona, ook door de aanhoudende droogte. Beleven we een kantelmoment?
Waar paramilitarisme gedijt, verkeren de democratie en de rechtsstaat in hoge nood. De Nederlandse specialist massageweld Ugur Üngör verdiepte zich in een gesel die ook westerse democratieën bedreigt.
Bernhard Willem Holtrop, beter bekend als Willem, stopt met zijn dagelijkse tekening voor het Franse dagblad Libération. Knack bezocht hem op zijn Bretonse eiland. 'Internet maakt mensen intolerant en radicaal.'
Eva en Adam waren nog gelijken, zegt Carel van Schaik. Dat veranderde met het ontstaan van landbouw en bezit, maar nu is het einde van de mannelijke overheersing volgens de Nederlandse antropoloog echt wel nabij. 'Mijn kleindochter zal zelfs de misogynie van Donald Trump niet meer meemaken.'
Marie-Louise Stheins verpersoonlijkt Michelle Martin in De vrouw die de honden eten gaf van Het Zuidelijk Toneel te Tilburg. Julie Van den Berghe regisseert.
De Brusselse expo Carta Canta laat u reizen door uw verbeelding én door die van de onvermoeibare fantast Pierre Alechinsky. Droom, dans en dein langs de energieke lijnen, kleuren, vlekken en figuren van een van de meest markante hedendaagse kunstenaars die België heeft voortgebracht.
Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Minstens 1 oe uur, en terug door Peter Morrens in De Warande, Turnhout.
Hij greep naast een selectie voor de nationale ploeg, maar onder impuls van de rustige vastheid van Mats Rits stevent Club Brugge wel recht op de titel af. 'De kuisvrouw van Club? Dat is geen belediging.'
De leider van de slavenopstand die in 1804 uitmondde in de Haïtiaanse onafhankelijkheid, heeft een aangrijpende nieuwe biografie gekregen. Dit is het verhaal van Toussaint Louverture.