Knack nr. 14 | 4 april 2018

Web weergave

Arbeidseconoom Stijn Baert: 'Sollicitanten worden al vanaf veertig jaar gestraft'

Van de loonkloof en kinderopvang tot quota voor allochtonen en de hypocrisie van de Nationale Bank: de jonge econoom Stijn Baert heeft een uitgesproken mening over alles wat met werk te maken heeft. 'De pensioenhervorming van de regering-Michel doet me denken aan het huwelijk van Mike en Marjolein in Blind Getrouwd.'

BELGIË

Hoe de Antwerpse haven de draaischijf van cocaïnesmokkel werd

Het escalerende geweld én de cijfers laten er weinig twijfel over bestaan: meer dan ooit loopt dé Europese smokkelroute voor cocaïne door de Antwerpse haven. De douane belooft een versnelling hoger te schakelen: 'Wij onderzoeken of we straks alle containers kunnen screenen op de terminals.'

BELGIË

Waarom een hond u aantrekkelijker maakt

Kinderen en honden hebben één ding gemeen: loop er als single man mee over straat, en de dames vallen bij bosjes. 'Zo'n pluizige puppy roept meteen vertedering op. Het bijbehorende baasje dus ook.'

BELGIË

'Het spoor, de post, de zorg: alles is duurder geworden'

Privatiseer de NMBS en onze spoorwegen komen hoogstwaarschijnlijk in handen van Franse en Duitse overheidsbedrijven. Dat is de waarschuwing van Sander Heijne, die in Nederland onderzoek deed naar privatiseringen bij de overheid.

BELGIË

Congo: waarom het lijk van oppositieleider Tshisekedi niet mag worden begraven

Veertien maanden al ligt het stoffelijk overschot van de Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi in een Brussels mortuarium. Een spoedige repatriëring en begrafenis zijn niet in zicht. En dat heeft alles te maken met de verkiezingen die in december plaatsvinden, áls president Joseph Kabila er geen stokje voor steekt.

WERELD

Neurologie: handjes vasthouden vermindert pijn

Het sociale karakter van de mens vertaalt zich in gesynchroniseerd gedrag: je ademhaling en je hartslag passen zich aan die van je partner of moeder aan. Nu blijkt zelfs hand in hand zitten een aantoonbare invloed op ons lichaam te hebben.

KENNIS

Expo: de tactiele wereld van de Britse kunstenares Tacita Dean

Ze maakt krakende films op pellicule en heeft een zwak voor klassieke genres als het portret, het stilleven en het landschap. Toch is ze een van dé kunstenaars van en voor deze tijd. Ontdek de tactiele wereld van Tacita Dean, nu en straks in Londen.

CULTUUR

Artroze

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week: de expo Melancholia in Villa Empain in Brussel.

CULTUUR