Knack nr. 14 | 3 april 2019

Web weergave

Procureur des Konings Ine Wymersch klaagt werkomstandigheden aan: 'Welkom in Absurdistan'

Het Openbaar Ministerie van het gerechtelijk arrondissement Halle-Vilvoorde is gevestigd in - u leest het goed - het OCMW-gebouw van Asse. Verdachten kunnen er bij gebrek aan cellen niet worden opgesloten. Toch is de kersverse procureur des Konings Ine Van Wymersch blij met haar benoeming. 'Wij nemen onze verantwoordelijkheid op, ook als de politiek dat niet doet.'

HET GESPREK

De redder van SP.A: helpt Bart De Wever de socialisten uit het slop?

De SP.A staat in de peilingen op een bodemkoers van 9,2 procent, en toch lijkt voorzitter John Crombez de laatste weken weer strijdlust en optimisme uit te stralen. Dan wordt er natuurlijk gespeculeerd: vanwaar dat nieuwe zelfvertrouwen, haast tegen de tekenen des tijd in?

BELGIË

Leven in 2019: een handleiding bij first world problems

Twintiger Elisabeth Lucie gidst u wekelijks door de do's, de don'ts en de what the fucks van deze verwarrende tijden. Deze week: first world problems en een aantal situaties waarvoor de term werd uitgevonden.

LEVEN IN 2019: EEN HANDLEIDING

Slachtoffers van medische fouten: 'Bepaalde artsen wanen zich God'

Hoeveel medische fouten er in ons land worden gemaakt, weet niemand precies. Wat we wel met zekerheid weten, is dat de slachtoffers vaak in de kou staan. 'De blik van die dokter in de rechtszaal zal ik nooit vergeten. Hoe durf jij mij aan te klagen, zag je hem denken.'

FOTODOCUMENT

Illegale Afrikaanse dagloners in Almería: uitgeperst voor uw fruit

De Zuid-Spaanse provincie Almería groeide de voorbije jaren uit tot de groenteschuur van Europa. Met dank aan het klimaat, de tienduizenden goedkope Afrikaanse landarbeiders en de hectaren aan plastic serres, die de regio met het twijfelachtige koosnaampje el mar de plástico opzadelden.

BELGIË

Vijf gedetineerden getuigen: 'Ik moet concluderen dat opsluiting geen beter mens van je maakt'

Verhalen over detentie komen zelden van achter de tralies: ze worden over gevangenen geschreven, niet door hen. Voelen zij zich begeleid bij hun re-integratie in de maatschappij of staan ze op de pechstrook, aan hun lot overgelaten in 'een stapelhuis van levende lichamen'? Knack bracht drie dagen door met Emiel, Peter, Raul, Yilmaz en Sam in de Penitentiaire Instelling van Beveren.

BELGIË

De beleidssuccessen van Donald Trump: 'So much winning'

Goed nieuws: de Amerikaanse president maakt geen deel uit van een Russische samenzwering om de Amerikaanse democratie te perverteren. Nog beter nieuws: ondanks twee jaren van brallerig presidentschap oogt Donald Trumps palmares al bij al niet slecht.

WERELD

China wil met harde hand Taiwan én het Westen in zijn greep krijgen

China wordt almaar ongeduldiger over de hereniging met het zuidelijke eiland Taiwan. Dat doet het land niet langer met de zachte hand. Het grijpt naar sharp power, het infiltreert en manipuleert. Overal ter wereld moet 'het Chinese verhaal goed worden verteld'. Niet alleen regeringen maar ook bedrijven en academici moeten een kant kiezen.

WERELD

In het zog van Darwin: Dirk Draulans trekt naar het Zuid-Amerikaanse Vuurland

Het kost tijd om in Vuurland te raken, het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, maar het loont de moeite. Wilde landschappen vol wonderlijke dieren en historische herinneringen maken er een adembenemende trip van. Maar zoals overal in de wereld is ook hier de menselijke invloed zichtbaar. En dat is geen goed nieuws.

KENNIS

Artroze

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Sorolla, Spanish master of light in de National Gallery, Londen.

CULTUUR