De aanpak van het coronavirus verschilt sterk van land tot land. Daarbij spelen vooral politieke factoren mee. Een analyse van de wereldwijde reacties op de crisis.
De EU financierde onderzoek naar risicomanagement van pandemieën. Alleen was ze niet geïnteresseerd in de resultaten ervan, zegt professor Jean-Luc Gala.
De hamsterwoede in de warenhuizen lijkt weggeëbd, maar ons voedingspatroon is grondig veranderd - en niet ten goede. Dat blijkt uit cijfers die Knack opvroeg bij Colruyt en Delhaize.
In coronatijden is iedereen weer fan van de sociale zekerheid, een systeem dat het de laatste jaren nochtans niet onder de markt had. Sociologe Bea Cantillon hoopt dat het enthousiasme ook achteraf blijft. 'Deze crisis geeft ons ons moreel kompas terug.'
Dat de Aziatische landen de coronacrisis zo snel bedwingen, zo luidt de volkswijsheid, kan enkel liggen aan hun collectivistische volksaard. 'Quatsch', reageren kenners.
Corona krijgen door een lockdownparty: het is niet iets om mee uit te pakken. Arne en Hanne zitten thuis in quarantaine: 'Ik besef nu wat voor domme idioten we zijn geweest.'
Luidt de coronacrisis een nieuwe wereld in? En wordt dat een brave new world vol biosurveillance of een welvaartsstaat 2.0? De Nederlandse historicus Rutger Bregman is voorzichtig optimistisch. 'De bal ligt voor open doel, voor sociaaldemocraten én voor de Viktor Orbans van deze wereld.'
Tal van apps gaan de coronacrisis te lijf met data. Is onze privacy om zeep? David Stevens, voorzitter van de Gegevensbeschermingsautoriteit, vindt van niet.
Van jonge tieners tot hoogbejaarden: honderden Vlamingen zijn bang dat hun relatie de semilockdown niet zal overleven of dat ze hun geliefde zelfs nooit meer zullen terugzien.
'Een sterke overheid is niet alleen in staat om de crisis te bestrijden, maar vooral om tijdens de crisis het andere werk te blijven doen', schrijft professor Jonathan Holslag (VUB).
Of onze economie de rake klappen die ze nu krijgt snel te boven komt of niet, hangt voornamelijk van onszelf af. 'Alleen van paniek valt de economische schade niet te voorspellen.'
De Volksrepubliek heeft het coronavirus onder controle, dankzij de doortastende aanpak van de overheid. Dat is de zelfverzekerde, maar enigszins bij de haren getrokken boodschap van de Chinese ambassadeur in Brussel.
Twintiger Elisabeth Lucie gidst u wekelijks door de do's, de don'ts en de what the fucks van deze verwarrende tijden. Deze week: lenteschoonmaak in coronatijden.
Kristof Calvo (Groen) heeft al langer uitgesproken ideeën over de werking van het politieke bestel. Maar sinds de coronacrisis is hij zeker van zijn zaak: onze politieke manieren moeten op de schop. 'Het probleem is niet België, maar de Belgische particratie.'
Om den brode is ze een 'zwaantje', door haar hobby kreeg ze de bijnaam 'bergmuisje'. Sofie Lenaerts, de eerste Belgische vrouw die de Seven Summits beklom, droomt van een eenvoudig leven op een bergflank.
Electrabel mag in Tihange dan toch een reusachtig depot voor nucleair afval bouwen. Achter de strijd om de vergunning schuilt een geladen kwestie: wat moeten we straks met al die overbodige, hoogactieve splijtstofstaven? Terwijl de ontmanteling van de eerste reactoren eraan komt, laat de politieke besluitvorming op zich wachten.
Op een moment dat de VS het grootste slachtoffer van het coronavirus lijken te worden, kijkt president Donald Trump weg. En niet alleen als het over gezondheidszorg gaat. Hoogleraar internationale betrekkingen Jonathan Holslag (VUB) fileert de neergang van een wereldmacht.
Slampoëet Seckou Ouologuem, stadsdichter van Antwerpen tot januari 2022, grijpt de coronacrisis aan om zijn eerste stadsgedicht Krachtveld te lanceren. Mét hulp van de bevolking.
Al te vaak wordt filosofe en feministe Simone de Beauvoir afgeschilderd als discipel en zelfs slachtoffer van Jean-Paul Sartre. 'Dat doet haar oneer aan', zegt biografe Kate Kirkpatrick. 'Hij was misschien haar intellectuele liefde, maar emotioneel en seksueel had ze hem niet nodig.'
Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week het boek Shadow Studies over het werk van beeldend kunstenaar Mark Manders.
Europese topclubs als FC Barcelona en Schalke 04 hebben voor honderden miljoenen euro's aan kortetermijnleningen lopen bij de Britse minibank 23 Capital. Door de coronacrisis kunnen ze dat geld onmogelijk terugbetalen. Dreigt het faillissement?
Vorige week overleed Albert Uderzo (1927- 2020), de tekenaar van Asterix. Heeft een strip die zijn succes dankt aan het lachen met nationale clichés nog toekomst in deze geglobaliseerde wereld?
Tijdens de coronacrisis speelt Jef Neve elke dag om 17.30 uur een miniconcert thuis, te volgen via Facebook. Maar hoe is hij als mens? Om deze 20 vragen te beantwoorden, had hij 17 minuten en 23 seconden nodig.