Web weergave

Was Leuven-Vlaams een hoogtepunt van de tegencultuur van de sixties, of was het uiteindelijk een overwinning van de klassieke Vlaamse Beweging? Oud-studentenleider Paul Goossens en N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann verschillen van mening. 'Mei '68 schoot door toen het begon te gaan over eigen pleziertjes en hedonisme.'

HET GESPREK

Met zijn berichtgeving over de flitsbenoeming van Martin Selmayr tot 'de machtigste man van Europa' gooide hij een bom in de EU-bubbel. Een gesprek met Jean Quatremer, gevreesd Europa-correspondent voor Libération.

BELGIË

Door de moordpoging op de Russische ex-spion Sergei Skripal in het Verenigd Koninkrijk lopen de spanningen tussen Rusland en het Westen verder op. Maar vormt Rusland wel de grootste dreiging? Wat te denken van China? Welke wereldmachten staan anno 2018 militair het sterkst? Knack vroeg het aan Bastian Giegerich en Lucie Beraud-Sudreau van het International Institute for Strategic Studies (IISS) in Londen.

BELGIË

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Otchi Tchiornie van Adel Abdessemed in het MAC's van Le Grand-Hornu.

CULTUUR

Guernica is een van de meest iconische kunstwerken van de twintigste eeuw. Pablo Picasso schilderde het monumentale doek nadat de Baskische stad Gernika tijdens de Spaanse burgeroorlog door de nazi's werd gebombardeerd. Een expo in Parijs legt de bewogen ontstaansgeschiedenis bloot.

DOCUMENT