Knack nr. 10 | 6 maart 2019

Web weergave

'Winnen is toch het fijnste!'

Van 14 tot 21 maart vinden in Abu Dhabi, in de Verenigde Arabische Emiraten, de Wereldspelen van de Special Olympics plaats. Veel disciplines op het toernooi zijn 'unified': atleten met en zonder verstandelijke beperking kampen er zij aan zij. België vaardigt 114 sporters af.

FOTODOCUMENT

Troika Laundromat onthult hoe verdachte Russische miljoenen in België zijn beland

Meer dan 650 Belgische bedrijven die goederen en diensten leverden aan voormalige Sovjetlanden zijn jarenlang uitbetaald door schermbedrijven in belastingparadijzen. De origine van het Russische geld - ruim 131 miljoen euro - valt nauwelijks te traceren. Opmerkelijk: de betalingen bleven doorgaan nadat de Litouwse bank van al die schermbedrijven publiek was gelinkt aan witwassen.

BELGIË

Van Bakoe tot Belize: opmerkelijke stortingen aan Emile Mpenza, oud-Rode Duivel

Meer dan 650 Belgische bedrijven die goederen en diensten leverden aan voormalige Sovjetlanden zijn jarenlang uitbetaald door schermbedrijven in belastingparadijzen. Ook oud-Rode Duivel Emile Mpenza blijkt opmerkelijke betalingen te hebben gekregen via de Litouwse bank Ukio Bankas die centraal staat in het Troika Laundromat-onderzoek.

BELGIË

'Dat opvoeden vroeger beter ging, is flauwe romantiek'

Peter Adriaenssens, Vlaanderens bekendste kinderpsychiater, gaat met emeritaat. En Bruno Vanobbergen is gestopt als kinderrechtencommissaris. Hij is sinds 1 maart de algemeen directeur van het nieuwe Vlaams Agentschap Opgroeien. Knack sprak met beide experts over de pijn die met opgroeien en opvoeden gepaard gaat.

BELGIË

Waarom stabureaus op het werk niet zaligmakend zijn

Als uw bedrijf een beetje mee is met zijn tijd, staat het vol stabureaus. Omdat zitten het nieuwe roken is, weet u wel. Maar volgens experts is het antwoord niet zo eenvoudig. 'We moeten constant afwisselen tussen zitten, staan en bewegen.'

BELGIË

Iraanse Koerden in het offensief tegen Teheran: 'We spiegelen ons aan de IRA'

Al vier jaar voeren de Iraanse Koerden op de grens met Irak een lauwwarme oorlog tegen Teheran. De Verenigde Staten zien het graag gebeuren. Knack sprak met de vertegenwoordiger van de Koerdische Democratische Partij van Iran (KDPI) bij de Europese Unie. 'We vragen geen wapens. We vragen diplomatieke steun.'

WERELD

Artroze

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Giorgio de Chirico in het Museum voor Schone Kunsten (BAM) in Bergen.

CULTUUR