'De Republikeinse Partij is na de nederlaag van Trump op zijn zachtst gezegd verdeeld, en zoekt naar een nieuwe positie in het politieke landschap', schrijft Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck.
Ze wonen eenvoudig, en van roem liggen ze niet wakker. Van een dreigend tekort aan coronaprikken des te meer. Een gesprek met BioNTech-oprichters Özlem Türeci en Ugur Sahin, het koppel dat de wereld het eerste vaccin én hoop gaf.
Maandag besliste een Britse rechtbank dat WikiLeaks-hoofdredacteur Julian Assange niet uitgeleverd mag worden aan de Verenigde Staten. Professor internationaal recht Jan Wouters licht het vonnis toe.
Met haar gloednieuwe pandemiewet wil Annelies Verlinden (CD&V) een juridisch kader bieden om deze en toekomstige pandemieën aan te pakken. Ondertussen probeert de minister van Binnenlandse Zaken zo 'gewoon' mogelijk te blijven. 'Ik verkies naïviteit boven cynisme.'
Zullen globale vaccinatiecampagnes het mogelijk maken dat 2021 weer een min of meer normaal jaar wordt? De verwachtingen zijn hooggespannen, maar de uitdagingen groot. De wetenschap verricht in ieder geval huzarenwerk.
Sinds de lockdown in maart vorig jaar lijkt het land veranderd en de samenleving aangetast. Wat zullen de politieke gevolgen zijn van de meest ingrijpende crisis sinds de Tweede Wereldoorlog? Welke politici zullen de coronacrashtest doorstaan, welke partijen moeten aan het infuus? En hoeveel burgers zullen hun ontevredenheid laten blijken bij de volgende stembusgang?
Dat het woord 'Vlaams' maar liefst 157 keer voorkomt in de nieuwe beheersovereenkomst waarover hij met mediaminister Benjamin Dalle onderhandelde, vindt de nieuwe ceo van de VRT, Frederik Delaplace, geen issue. Integendeel.
Wat valt er nog te leren over onze omgang met vuur? Heel wat, ontdekte filosoof Ignaas Devisch. Gesprek over het hogere, corona, zonne-energie en burn-outs. 'Ons verlangen naar grenzeloosheid botst constant op grenzen.'
'Pas de laatste maanden heb ik het gevoel de kosmos, en dus ook mezelf, eindelijk te aanvaarden', zegt Lidewij Nuitten, bekend van Iedereen beroemd. Na een moeizame jeugd brengen stilte, alleen zijn en paarden zielenrust. Ofwel is ze gewoon verliefd, dat kan ook.
Iedere week zoekt Knack naar misleidende informatie op het internet. In juni besliste België om bij de uitbouw van het 5G-netwerk in ons land Chinese bedrijven uit te sluiten. In een poging die beslissing terug te draaien, lanceerde telecomgigant Huawei een Twittercampagne met harde kritiek op de regering-De Croo. Met de steun van fake influencers en dito nieuwssites.
België gaat slecht om met crisissen. We wachten tot ze overgaan en proberen ze te vergeten. Van Congo tot Arco: álles moet bespreekbaar worden, vindt jurist en mensenrechtenlobbyist Anton Van Dyck in het essay Alles kapot!. Dat sterkt de democratie, de politiek en het inzicht in onze identiteit, heet het.
Ondanks de aanhoudende humanitaire crisis in Venezuela won de partij van president Nicolas Maduro in december de verkiezingen. Deze week treedt het nieuwe parlement aan.
Kan alleen een kleurenrevolutie Viktor Orbán nog van de macht verdrijven in Hongarije? De Hongaarse socioloog Bálint Magyar denkt van wel. Knack sprak met een van 's werelds intelligentste denkers over autoritarisme, corruptie en waarom een olifant geen illiberale vis is.
TikTok-sterren gaan de cel in, en van een groepsverkrachting maken de media een 'groepsseksparty': in de strijd tegen seksuele discriminatie hebben Egyptische vrouwen nog een lange weg te gaan. Het internet helpt hen daarbij.
Ook binnen de museummuren heeft het coronavirus in 2020 lelijk huisgehouden, maar het nieuwe jaar belooft een helende golf van nieuwe expo's. Omdat optimisme een morele plicht is, zetten de Knack-recensenten deze en volgende week hun voorjaarstips op een rij. Dave Mestdach bijt het spits af.
Na een gedempt coronaseizoen geeft Laurens Sweeck zijn Belgische driekleur weer af. De sappige startgelden en de publieke lof die de nationale veldritkampioen in andere tijden gegund zijn, moest hij missen. Maar waarom zou de Kempenaar zondag in Meulebeke niet opnieuw de titel pakken?
Dankzij het succes van de Netflix-serie The Queen's Gambit heeft de wereld Judit Polgár herontdekt, de beste schaakster aller tijden. Maar het Hongaarse fenomeen heeft een keerzijde: Polgár is het product van een omstreden opvoedkundig experiment en was haar hele carrière het doelwit van seksisme en intimidatie.