Knack is vier keer genomineerd voor de Belfius Persprijzen

Eind oktober worden de winnaars van de Belfius Persprijzen bekendgemaakt.

Twee van de drie nominaties in de categorie Print & Web van de Belfius Persprijzen gaan dit jaar naar Knack.

In het BelgianArms– onderzoek hebben journalisten van Knack (Jeroen Zuallaert), Le Soir, de VRT en Lighthouse Reports en het onderzoeksplatform Bellingcat de krachten gebundeld om in kaart te brengen waar Belgische wapens terechtkomen nadat ze ons land hebben verlaten.

Belgian Arms bewees voor het eerst zwart op wit dat Belgische wapens wel degelijk ingezet worden in de oorlog in Jemen, en dat er, ondanks ontkenningen van de Waalse minister-president, wapens werden geleverd aan Saudi- Arabië.

Sinds de publicatie van het onderzoek schorste de Raad van State uitvoervergunningen voor Belgisch wapenmaterieel naar Saudi-Arabië.

De tweede nominatie in die categorie gaat naar Mensenhandel in Belgische nagelsalons, een samenwerking tussen Knack (Kristof Clerix), De Standaard en VRT NWS. Dat onderzoek legde moderne slavernij bloot in goedkope Vietnamese nagelsalons in België. Het onthulde ook dat 44 Vietnamese minderjarigen in België van de radar verdwenen. En het bracht de smokkelroute vanuit Vietnam via België naar het Verenigd Koninkrijk in kaart. Vier maanden na de publicatie vertrok in Zeebrugge een container met 39 Vietnamezen aan boord richting Engeland. Geen van hen overleefde de oversteek.

Knack is vier keer genomineerd voor de Belfius Persprijzen

In de categorie Digital & Interactive werd Knack genomineerd voor de onderzoeksreeks ImmoRoyal. Voor dat project werkte Knack (Kristof Clerix) samen met De Tijd, Apache en VRT NWS. ImmoRoyal brengt gedetailleerd alle bezittingen van de Koninklijke Schenking in kaart op de website www.koningshuizen.be én toont hoe belastingplichtigen mee betalen voor dat patrimonium.

Knack is vier keer genomineerd voor de Belfius Persprijzen

Het einde van FC De Kampioenen, een reportage van Knack-medewerker Jef Van Baelen over de kaalslag in het Vlaamse amateurvoetbal, werd genomineerd in de categorie Financieel en Economisch.

Eind oktober buigt een eindjury zich over de kandidaat-laureaten en wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt.

De Belfius Persprijzen, voor het eerst uitgereikt in 1963, belonen de beste artikels en reportages van het voorbije jaar. Ze behoren tot de belangrijkste onderscheidingen voor journalistiek werk in België.

Knack is vier keer genomineerd voor de Belfius Persprijzen
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content