Knack Extra

Web weergave

De coronapandemie verslapte de aandacht voor borstkanker. Wie de diagnose kreeg, had het extra moeilijk. Noodzakelijke behandelingen gingen zonder verwijl door, maar de ondersteunende omkadering zakte als een pudding in elkaar. Daarbovenop was er de angst voor besmetting.

PINK RIBBON SPECIAL

Tussen maart en september 2020 werden minder borstkankers gediagnosticeerd in België in vergelijking met 2019. Een prangende vraag is of de ontdekte kankers zich in een verder gevorderd stadium bevonden. Met de financiële steun van de vzw Pink Ribbon start de Stichting Kankerregister een onderzoek.

PINK RIBBON SPECIAL

'Het zit niet in onze familie' is een van de grootste misverstanden over borstkanker. In werkelijkheid is meer dan de helft van de vrouwen met borstkanker als enige getroffen in de familie. Daarom moeten we allemaal alert zijn voor de alarmsignalen. Ieder jaar zet Pink Ribbon ze opnieuw in de verf, met de steun van de Nationale Loterij.

PUBLIREPORTAGE

Borstamputatie bestaat al sinds de oudheid, en niet alleen in het kader van borstkanker. Zo lieten de Amazones hun rechterborst amputeren om beter te kunnen boogschieten, althans volgens de legende. Wie waren deze vrouwen en waarom spreken ze zo tot de verbeelding?

PINK RIBBON SPECIAL

Borstkanker doormaken verandert je leven. Er komen uitdagingen die je niet had verwacht, maar ook positieve wendingen die je anders en beter in het leven doen staan. Wat doet de ziekte met je mentale welbevinden, je relatie, je werk, je leefgewoonten en je kinderwens? En hoe gaan anderen daarmee om? Je leest het in dit dossier.

PINK RIBBON SPECIAL

In 2016 kreeg Mieke Vanhuyse borstkanker met een uitzaaiing in de okselklier. "Negen maanden lang focuste ik uitsluitend op fysiek beter worden. Pas daarna kon ik mentaal herstellen."

PINK RIBBON SPECIAL

Kappers zijn onmisbaar voor borstkankerpatiënten die door chemotherapie hun haar dreigen te verliezen. Febelhair, de beroepsfederatie van alle Belgische kappers, neemt die rol zeer ernstig en wordt partner van Pink Ribbon.

PUBLIREPORTAGE

Wandelen is niet alleen goed voor ons lichaam, maar ook voor onze geest. Een regelmatige wandeling in de frisse buitenlucht helpt ons om de dag goed door te komen. En wist je dat wandelen je kans op borstkanker én je kans op herval na borstkanker verkleint?

PINK RIBBON SPECIAL

Pink Ribbon richt zich tot alle mensen die met borstkanker te maken kunnen hebben: patiënten en ex-patiënten, hun naaste omgeving, zorgverleners en zoveel mogelijk vrouwen en mannen.

PINK RIBBON SPECIAL

De diagnose borstkanker heeft onvermijdelijk een impact op je werksituatie. En als je zelfstandige bent, liggen de zaken nog ingewikkelder. Hoe overleef je het financieel, wat gebeurt er met je klantenbestand en hoe kun je zorgen voor jezelf én voor je zaak?

PINK RIBBON SPECIAL

Door je paardenstaart te doneren aan Pink Ribbon kun je vrouwen met borstkanker op 2 manieren helpen hun haar te behouden.

PINK RIBBON SPECIAL

Borstkanker kan je als koppel in woelig vaarwater brengen. Dat is maar normaal en hoeft geen dramatische gevolgen te hebben. Wat helpt? Praten. Met elkaar, én met zorgverleners. Oók over dingen waarop nog vaak een taboe rust: intimiteit en seksualiteit.

PINK RIBBON SPECIAL

Je kinderwens vervullen nadat je borstkanker hebt gehad? De wetenschap is zo ver gevorderd dat dat vandaag in veel gevallen kan. "België is een topland op het vlak van fertiliteitsbehandelingen", stelt Isabelle Demeestere, topexperte inzake kanker en vruchtbaarheid.

PINK RIBBON SPECIAL

Estée Lauder Companies ijvert al bijna 30 jaar voor een borstkankervrije wereld. Het bekende roze lintje is zelfs een co-creatie van Evelyn Lauder (schoondochter van Estée). Ook dit jaar worden diverse projecten financieel ondersteund.

PUBLIREPORTAGE

In februari 2021 organiseerde de supermarktketen Carrefour de actie 'de solidaire afronding', ten voordele van Pink Ribbon. Consumenten werd gevraagd het bedrag op hun kassaticket naar boven af te ronden, om de strijd tegen borstkanker te steunen.

PUBLIREPORTAGE

Schoenenretailer Torfs draagt zijn werknemers met borstkanker een warm hart toe. Wie uitvalt door de ziekte wordt door het familiebedrijf zo goed mogelijk persoonlijk begeleid. Dat Torfs partner wordt van de vzw Pink Ribbon stond dan ook in de sterren geschreven.

PUBLIREPORTAGE

De terugkeer naar de werkplek na borstkanker stoot vaak op hindernissen. Er is nood aan sensibilisering en begeleiding. Daarom zet Cohezio, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, mee de schouders onder Pink Monday, een project dat de re-integratie bevordert.

PUBLIREPORTAGE