Knack Extra

cover Knack Extra

Lees nr. 04 | 14 april 2021

Web weergave

In de voorbije decennia hebben vaccins honderdduizenden mensenlevens gered. Neem het pokkenvirus, dat in 1 eeuw maar liefst een half miljard mensen doodde. Dankzij het pokkenvaccin is deze killer van de aardbodem verdwenen. Ook het poliovirus kwijnt langzaam weg, met nog enkele overblijvende haarden in Azië.

DOSSIER VACCINATIE

Het HPV-vaccin dat jonge meisjes beschermt tegen baarmoederhalskanker heeft sinds de introductie in 2006 veel vrouwenlevens gered. Met een goed uitgewerkt vaccinatieprogramma kan de kanker zelfs bijna volledig uit de wereld geholpen worden.

DOSSIER VACCINATIE - BODYTALK en MSD (MERCKenCO IN DE VS)

Pneumokokken kunnen vooral jonge kinderen en ouderen ernstig ziek maken. De bacteriën vormen de belangrijkste oorzaak van longontsteking. Een reden te meer om tijdens de coronapandemie extra aandacht te hebben voor de pneumokokkenvaccinatie van risicogroepen.

DOSSIER VACCINATIE - BODYTALK en MSD (MERCKenCO IN DE VS)

Frankrijk, Duitsland en Italië verplichten een aantal basisvaccinaties bij kinderen. In België is enkel de poliovaccinatie verplicht. En daar zijn redenen voor.

DOSSIER VACCINATIE

De mythe dat vaccins, in het bijzonder het MBR-vaccin (mazelen-bof-rubella), autisme kunnen veroorzaken, circuleert al jaren op sociale media. Ze vindt haar oorsprong bij Andrew Wakefield, een kopstuk van de antivaccinatie-beweging.

DOSSIER VACCINATIE

Of je vertrouwen hebt in vaccins, twijfelt aan de veiligheid of echte antivax-gevoelens koestert, is meer dan een kwestie van beschikken over correcte of foute informatie over vaccins. Onderzoek toont dat vaccintwijfel ook verband houdt met wantrouwen in de overheid, de farmaceutische industrie, artsen en wetenschappers. Wie de informatie verstrekt, is soms belangrijker dan de informatie zelf.

DOSSIER VACCINATIE

Wat zijn de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad voor de coronavaccinatie van vrouwen die zwanger zijn of willen worden, of vrouwen die borstvoeding geven?

DOSSIER VACCINATIE

Als één miskraam al zo'n grote emotionele impact heeft, hoe is het dan om miskraam na miskraam te krijgen? Wat doet het met je als elke prille zwangerschap uitmondt in verdriet en teleurstelling? En als daar geen oorzaak voor gevonden wordt, zoals vaak het geval is? Lichtpunt: zowel de medische als de psychologische begeleiding zijn vandaag beter dan ooit.

GEZONDHEID