Knack Extra nr. 12 | 4 december 2019

Web weergave

Alsmaar meer mensen kampen met het prikkelbaredarmsyndroom. Wat houdt dat precies in? Hoe ontstaat de ziekte? En worden vezels, gluten en lactose terecht of onterecht met de vinger gewezen? Gastro-enteroloog Danny De Looze schept klaarheid.

GEZONDHEID

Net als witte of generische geneesmiddelen zijn biosimilaire geneesmiddelen kopieën van originele geneesmiddelen. Alleen zijn het geen exacte kopieën. Vanwaar dat verschil? En heeft het gevolgen voor de kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid?

GEZONDHEID

In deze tijd van het jaar ligt het bos bezaaid met kastanjes, bladeren en paddenstoelen. Dat niet alle paddenstoelen eetbaar zijn, weet u ongetwijfeld. Maar wat doet u als u of uw kind toch een giftig exemplaar opeet?

GEZONDHEID

Als de natuurlijke lens in je ogen je zicht steeds meer vertroebelt, kun je een kunstexemplaar laten steken. Nu zelfs een multifocale, waarmee je op verschillende afstanden scherp kunt zien. Een fantastisch hulpmiddel, maar nog altijd met nadelen.

GEZONDHEID

Sinds haar adventure therapy van afgelopen zomer is Sarah Cornelis (27) vastberaden om de wortels van haar eetbuistoornis (binge eating disorder) aan te pakken.

BEWEGEN

De radiologische beeldvorming is zo ver gevorderd dat vandaag afwijkingen gevisualiseerd worden waarvan de betekenis nog niet duidelijk is. Eén daarvan is bot-oedeem.

BEWEGING

Wat helpt mensen met een psychische kwetsbaarheid om een bevredigend, hoopvol leven te leiden? In PhotoVoice-projecten vertellen zij het met foto's aan elkaar én de samenleving.

PSYCHOLOGIE

Alsmaar meer kleuters en lagereschoolkinderen worstelen met faalangst. Ouders leggen de lat steeds hoger. Een nieuw kinderboek geeft nuttige tips voor jong en oud.

PSYCHOLOGIE

Wijn proeven en beoordelen is een behoorlijk veeleisende vaardigheid. Zonder oefening is het zowat onmogelijk de vele complexe waarnemingen te duiden en te benoemen.

ETEN

Meer tomaten eten zou het zaad van mannen verbeteren, volgens recente nieuwsberichten. Maar de bron is een studie bij gezonde mannen. Koppels met vruchtbaarheidsproblemen hebben niets aan het nieuws.

ETEN